Évfordulók június 27-én

2015.06.26 16:00

  Június 27. LÁSZLÓ napja. A név szláv eredetű, jelentése: hatalom, dicsőség. Ha e napon esik, nem várható szép nyár, de ha kánikula van, akkor "felül Lackó" a szabadban dolgozók nyakára. Szintén ekkor ünnepli az egyház a Hét Alvó Szent napját. Legendájuk szerint Efezusban éltek, ahol barlangba falazták őket, majd 200 év múlva feltámadtak, megerősítve az embereket a test feltámadásában való hitükben. Keresztények gyakori zarándokútja volt a barlang, ünnepük a frankoknál honosodott meg, onnan került hozzánk.

  1192. június 27-én avatták szentté III. Béla kezdeményezésére az 1046.-ban született I. LÁSZLÓ magyar királyt, I. Béla és Richeza lengyel hercegnő második fiát, aki bátyját, I. Gézát követte a trónon. Szigorú törvénykönyve főleg a szolgasorba taszított korábbi szabadokat érintette, a kiváltságosok helyzetét jogi normává emelte.Legismertebb törvénye volt, hogy aki egy tyúk értékénél többet lop, azt akasszák fel, de a gyilkosokat csak vagyonelkobzásra ítélte. Sereggel ment a trónviszálytól szenvedő Horvátországba, elfoglalta Szlavóniát is. Hatalmas termetű erős férfi, lovagkirály volt, emlékét számtalan legenda őrizte, kultusza halála után is sokáig élt.

  1880. június 27-én született HELEN KELLER író, politikai aktivista, az első SIKET és VAK diák, aki főiskolai diplomát szerzett. Az egészségesen született csecsemőt 19 hónapos korában támadta meg egy súlyos betegség, amiből ugyan kigyógyult, de megvakult és megsüketült. Édesanyja kereste fejlesztésének lehetőségét, így talált ANNE SULLIVAN-re, aki csodákat művelt a mindig dühös, elkényeztetett kislánnyal. Az áttörést a gyermek tenyerébe rajzolt jel és a víz csorgatása hozta amit Helen megértett, s attól fogva állandóan tanulni akart. A Braille-írást megismerve nemcsak angolul, hanem franciául, németül, görögül és latinul is olvasott. Élete során minden amerikai elnökkel találkozott, a fogyatékos emberek, a munkásosztály, a pacifizmus szószólója volt. Életéről 1962-ben Oscar-díjas film készült, melynek újrafeldolgozását a MTV is bemutatta. "CSÖNDES, SÖTÉT VILÁGOM c. önéletírását Babos György fordításában olvashatjuk az interneten. Helen Keller 88 évet élt.

1940. június 27-én mérték meg utoljára ROBERT PERSHING WADLOW-t, aki ekkor 274 cm magas és 199 kg súlyú volt. Rendkívüli méreteit az agyalapi mirigyén található daganat okozta. Három héttel később 22 évesen halt meg minden idők LEGMAGASABB embere.

   MÁRK ÉVA