Évfordulók június 26-án

2015.06.25 18:38

Június 26-a János és Pál napja. A János bibliai eredetű férfinév, a héber Yohhanan névből, illetve ennek
latin Johannus formájából származik. Jelentése: Jahve megkegyelmezett. A Pál latin eredetű, a Paulusból
származik, amelynek jelentése: kicsi.

1522. június 26-án vette kezdetét Rhodosz török ostroma. I. Szulejmán megbízásából Musztafa pasa vezetésével négyszáz hajóról 100 ezer fős török sereg szállt partra Rhodoszon, hogy azt elfoglalja
a szigetet birtokló Johannita Lovagrendtől.  Villiers de l`Isle Adam nagymester ezzel szemben csak 10 ezer katonával rendelkezett. Hat hónapig tartott a hősi küzdelem, míg végül Rodosz a törökök kezére jutott. Ötven gálya vitte 1523. január 1-jén a nagymestert, lovagjait és ötezer keresztényt nyugatra. V. Károly Málta szigetét ajándékozta nekik, új székhelyüket 1530 októberében vették birtokba.

1917. június 26-án érkeztek az első amerikai katonák Európába, miután a meghirdetett korlátlan tengeralattjáró-háborúra válaszul az USA hadat üzent Németországnak.
1941. június 26-án máig ismeretlen felségjelű repülőgépek bombázták Kassát, Munkácsot és Rahót, mely elegendő ürügy volt, hogy magyar és német katonai körök nyomására Horthy kormányzó és Bárdossy László miniszterelnök hadat üzenhessen a Szovjetuniónak, bekapcsolódva a II. világháborúba a tengelyhatalmak oldalán. A kassai légitámadásnak 32 halálos áldozata és 82 sebesültje volt, 24 lakóházban, a Postapalotában, 2 laktanyában, az út- és közműhálózatban 3 millió pengőre becsült kár keletkezett. A honvédcsapatok másnap átlépték a szovjet határt.

1966. június 26-án Svájcban, a bázeli kantonban választójogot kaptak a nők. Svájc szövetségi kormánya az 1971. február 7-ére kiírt szavazás pozitív eredménye után rögzítette az általános szavazati jogot a nők részére (Lichtensteint leszámítva utolsóként az európai demokráciák közül). A kantonok széleskörű autonómiája miatt Appenzeln Innerhodent csak a szövetségi bíróság 1991-es határozata tudta rábírni a nők szavazati jogának megadására.

Topor István