Évfordulók június 15-én

2014.06.14 15:29

                                                                                                                                                                                                                                                                                     1 1198. június 15-én III. Ince pápa kiközösítéssel fenyegetve András herceget, megtiltotta, hogy bátyja, Imre király ellen lázadást szítson és fegyvert fogjon. III. Béla kisebbik fia, akinek apja megszerezte a halicsi trónt, hatalomvágyó, de rossz uralkodó volt.Amikor az elégedetlen halicsiak elűzték, Magyarországra érve  fivére ellen fordult, követelve a hatalom megosztását. Imre engedett amiben lehetett, átadta öccsének a dalmát-horvát hercegi címet, és tűrte, hogy az királyként szedessen adót, veressen pénzt. Amikor András egy újabb lázadása során a rádi csatában elszenvedett veresége után VI. Lipóthoz menekült bátyja visszafogadta, megkapta korábbi címeit is, de hatalmát erősen korlátozták. A nagyravágyó, könnyelmű és tékozló természetű herceg a 30 éves Imre király és annak gyermekként megkoronázott kisfia, III. László váratlan halála után 1205-ben lett magyar király II. András (Endre) néven.

1706. június 15-én született Joachim Kandler német szobrász az európai porcelánszobrászat megteremtője. Meissenben alkotott, több mint 900, a rokokó stílusjegyeit magán viselő kisplasztikát hagyott az utókorra. 

1893. június 15-én halt meg Erkel Ferenc a Himnusz zeneszerzője, a magyar nemzeti opera megteremtője. Édesapja egyházi karnagy volt, így kora gyermekkorától zeneközelben élt. Első operája a Báori Mária volt, ezt követte a Hunyadi László, majd 1861-ben a Bánk bán. Nemcsak zenéjéről volt ismert, nemzetközi hírű sakkozó is volt.

Márk Éva