Évfordulók július 7-én

2015.07.06 14:05

  Július 7. Apollónia napja. A név viselője volt a III. sz. első felében élő vértanú, Szent Apollónia, aki nem a "törvényes" keresztényüldözés, hanem a fanatizált csőcselék áldozata lett. Miként Nagy Dionüszosz alexandriai püspök írta: "...megragadták Apollóniát is ...olyan durván vágtak az arcába, hogy minden foga kitört..." - talán ezért lett a fogorvosok és fogfájósok védőszentje. Amikor a tömeg hite megtagadására akarta kényszeríteni, inkább önként egy máglya lángjai közé vetette magát.

  1540. július 7-én született JÁNOS ZSIGMOND, Erdély első fejedelme, I. (Szapolyai) JÁNOS magyar király és Jagello IZABELLA lengyel királylány fia. Csecsemő volt amikor apja meghalt, ekkor választották királlyá, így is nevezte önmagát: II. JÁNOS, Magyarország választott királya. Anyja és gyámjai nevelték, majd uralkodtak is helyette. Rövid élete során többször váltott vallást, kedvelt szórakozásaként hitvitákat hallgatott. Kétségtelen szerepe volt az önálló Erdély létrehozásában. Nőtlenül, utód nélkül halt meg 31 éves korában. korok.webnode.hu/products/ii-janos-zsigmond/

  1937. július 7-én a terjeszkedni kívánó Japán összecsapást provokált a Peking melletti Marco Polo-hídnál, amely háború kitöréséhez vezetett.

  1946. július 7-én avatták szentté FRANCESCA CABRINIT, az első amerikai szentet. 1889-ben érkezett az USA-ba apácatársaival, XIII. Leó pápa utasítására, hogy a lelkitámasz nélkül maradt olasz bevándorlók sorsán könnyítsen.

  Márk Éva