Évfordulók július 6-án

2014.07.05 16:35

1044. július 6-án gyilkolták meg a vesztett ménfői csatából menekülő Aba Sámuelt. A nemzetségfő I. István leánytestvérét kapta feleségül. Amikor 1041-ben a magyar urak elűzték Szent István kijelölt utódát Orseolo Pétert, az előkelők őt, Sámuelt választották királlyá. Péter természetesen ragaszkodott a hatalomhoz, és erős szövetségese volt III. Henrik személyében, aki hűbéri területének tekintette Magyarországot. Sámuel király halálának napja bizonytalan, csak kb. datálható a fenti napra.

1415. július 6-án halt máglyahalált Husz János hitújító cseh pap, a Károly Egyetem tanára, rektora. Tanai miatt idézték a konstanzi zsinat elé a császár menlevelével, ám Zsigmond tudtával és engedélyével a fenti napon halálra ítélték és kivégezték. A mártírhalált követő zavargások végén Luxemburgi Zsigmond elveszítette cseh trónját.

1935. július 6-án született Tenzin Gyatso, a XIV. dalai láma. A tibeti buddhizmus gyakorlatának megfelelően különböző vizsgálatok elvégzését követően, őt ismerték el a XIII. dalai láma reinkarnációjának. Amikor 1950-ben a kínaiak elfoglalták Tibetet, egyre nehezebb lett a helyzete. Nem tudta megakadályozni a kolostorok lerombolását, s a hagyományos életmód megszüntetését. 1959. tavaszán menekülnie kellett Lhasszából, Indiában kért és kapott politikai menedékjogot. Sokat utazik, a világ számos országában járt, a vallási türelem hirdetője. Világszerte ismert és népszerű, karizmatikus vallási vezető, akit 1989-ben Nobel-békedíjjal tüntettek ki. Tibetről itt olvashatnak: korok.webnode.hu/products/tibet-tortenelme1/

Márk Éva