Évfordulók július 29-én

2012.07.29 02:23

1095. július 29-én elhunyt I. (Szent) László király. Nem sokkal halála előtt a szerveződő első keresztes hadjáratban személye vezérként komolyan számításba került a nemzetközi diplomáciai tárgyalásokon. 1195-ben a morva herceg megsegítésére hadjáratot indított a cseh király ellen. A hadjárat alatt azonban megbetegedett. Miután közelegni érezte halálát, Lengyelországból haza hívatta (Könyves) Kálmán püspököt, I. Géza fiát, és utódjául jelölte. Halálát követően előbb Somogyvárott, a bencés apátságban temették el, ahonnan utóbb Váradra szállították hamvait.

1488. július 29-én III. Iván moszkvai nagyfejedelem levelet írt I. Mátyásnak, az "ugorok királyának", amelyben ágyúöntőket, aranyműveseket és bányászokat kért Mátyástól. Ugyanakkor aziránt is érdeklődött, hogy számíthatna-e támogatására IV. Kázmér lengyel király ellen.

1946. július 29-én kezdődtek meg Párizsban a második világháborút lezáró béketárgyalások. Az október 15-ig tartó megbeszéléseken a Bulgáriával, Finnországgal, Magyarországgal, Olaszországgal és Romániával kötendő béke volt terítéken. A békeszerződések aláírására 1947. február 10-én került sor.