Évfordulók július 25-én

2015.07.24 17:42

   Július 25. JAKAB és TALABOR napja. A Jakab nevet viselte több skót, angol és más európai uralkodó. Ez volt a neve Jézus két tanítványának is: az idősebb Zebedeus fia, János evangélista fivére, az ifjabb apostol Alfeus fia volt. A TALABOR tisztázatlan eredetű régi magyar személynév, ha törökből származik akkor csataló a jelentése, székely tájszóként kerékkötő eszköz, de eredhet a Tisza kárpátaljai vízgyűjtőjén átfolyó hegyi folyócska (ukránul Tereblja) nevéből is.

  1261. július 25-én foglalta vissza VIII. (Palaiologosz) Mihály nikeai császár Bizáncot, a latin császárság székhelyét, melyet 57 évvel korábban a IV. keresztes háború során szerzett meg a nyugati kereszténység, majd Balduin flandriai gróf megalapította a Latin Császárságot.

  1382. július 25-én tartották Anjou MÁRIA és Luxemburgi ZSIGMOND eljegyzését, melyre I. (Nagy) LAJOS meghívta a lengyel főpapokat és főurakat Zólyomba, hogy hódoljanak a jegyespár előtt.

  1386. július 25-én fogta el MÁRIA királynőt és Erzsébet anyakirálynét a Horváti-párt Gara közelében, kíséretüket - köztük Gara Miklós volt nádort és Forgách Mihály pohárnokmestert - lekaszabolták, illetve foglyul ejtették. (korok.webnode.hu/products/az-utolso-anjouk-magyarorszagon-/ )

  1943. július 25-én az angolszászok szicíliai partraszállása után puccsal megbuktatták és letartóztatták MUSSOLINI fasiszta diktátort. Otto Skorzeny különleges alakulata kiszabadította, ekkor Hitler miniszterelnökké nevezte ki a Saloi bábköztársaság élére, újra hatalomra jutva Mussolini leszámolt az ellene fordulókkal. A német bukás után szökni próbált, de a partizánok elfogták és kivégezték.

  Márk Éva