Évfordulók július 18-án

2014.07.17 14:01

  67. július 18-án tűz ütött ki a Circus Maximusban, amely átterjedt egész Rómára. A három napos tűzvészben a város nagy része leégett, amiért Néró a keresztényeket vádolta, s ezzel megkezdődött a keresztényüldözés. Sokan magát a császárt okolták a tűz miatt, ugyanis Néró újjá szándékozott építeni Rómát: a faházak helyett kőépületeket emeltetett, s a keskeny sikátorokat megszüntetve széles utcákat alakíttatott ki.

1374. július 18-án, egy nappal hetvenedik születésnapja előtt meghalt Francesco Petrarca, Itália legnagyobb hatású humanista költője, a klasszikus filológia megalapítója. Megszállottan kutatott régi, latin nyelvű iratok után. Ő találta meg Ciceró leveleit, a latin szó szerelmese volt. Kortársai igen nagyra tartották latin műveiért, ő maga a Scipioról szóló hőskölteményét, az Africát tartotta főművének. Többszáz szonettjét, cansonéját, sestináját mintegy mellékesen írta, a kor divatjának hódolva, mégis ezek az olasz nyelven írt versek hozták meg számára a halhatatlanságot.

1918. július 18-án született Nelson Mandela Nobel-békedíjas polgárjogi aktivista, az apartheid elleni küzdelem élharcosa, a Dél-afrikai Köztársaság első színesbőrű elnöke.

Márk Éva