Évfordulók július 17-én

2014.07.16 16:11

1440. július 17-én koronázta királlyá Szécsi Dénes esztergomi érsek I. Ulászlót Székesfehérvárott, a Szent Korona hiányában az I. István fejereklyetartójáról levett koronával. A jogi problémát úgy oldották föl, hogy az ereklyét egyenértékűnek nyilvánították a Szent Koronával.

1603. július 17-én halt meg Székely Mózes, az egyetlen székely nemzetiségű erdélyi fejedelem. Brassó mellett a Basta ellen vívott csatában esett el, levágott fejét a havasalföldi vajdának "ajándékozták". Testét a legnagyobb titokban Michael Weiss brassói bíró temette el. Életéről rövid írást találnak itt: korok.webnode.hu/products/bathory-andras-vitez-mihaly-es-szekely-mozes-fejedelmek/

1936. július 17-én hangzott el a spanyol rádióban: "Egész Spanyolország felett felhőtlen az égbolt", ami jeladás volt a kormányellenes lázadás megindítására, ekkor tört ki a spanyol polgárháború. A baloldali köztársaság ellen fellépő nacionalisták Franco tábornok vezetésével élvezték Hitler és Mussolini támogatását, míg a köztársaságiaknak Mexikó és a SzU segített. Mint minden polgárháborút ezt is borzalmas tisztogatások kísérték, mindkét oldal több tízezer embert végzett ki politikai vagy vallási nézetei miatt, erőfitogtatásból vagy a gyilkolás öröméért, de gyakran minden ok nélkül is. A véres harcok három év múlva a falangisták győzelmével (Falange: Franco fasiszta pártja) fejeződtek be, ezuán tízezerszám menekültek a baloldaliak a diktatúrává alakult Spanyolországból. 

1945. július 17-én nyílt meg a potsdami konferencia, Truman amerikai elnök ( az áprilisban elhunyt Roosevelt alelnöke), a választásokon vereséget szenvedett Churchill helyett Clement Attlee, valamint Sztálin részvételével. A konferencia fő témája Németország volt, de szóba került Olaszország és Közép-Európa sorsa is. Meghatározták Németország megszállási övezeteit, döntöttek a jóvátételi igényekről, és arról is döntöttek, hogy Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország kitelepítheti német nemzetiségű állampolgárait ( törvénytervezet szerint az emberiesség szempontjait figyelembe véve!).

Márk Éva