Évfordulók július 14-én

2014.07.13 19:11

1500. július 14-én II. Ulászló - öccse, János Albert lengyel király nevében is - csatlakozott a pápa, a francia király és Velence törökellenes szövetségéhez. A szerződés, mely Budán kötetett, másik hozománya az új királyné, a későbbi II. Lajos édesanyja és a magyar király házassága volt.

1849. július 14-én A Bácskában található Kishegyes-Feketehegy, ma Bácsfeketehegy és Szeghegy között zajlott a szabadságharc utolsó győztes csatája. A magyar sereget Vetter Antal és Guyon Richárd vezetett sereg szétverte a Jellasics horvát bán vezette császári haderőt.

1933. július 14-én a Harmadik Birodalomban több fontos törvényt fogadtak el. Az egyik megtiltotta pártok alakítását, az ország egyetlen pártja a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) lett. Ugyanezen a napon fogadtak el az örökletes betegségekkel rendelkezők sterilizálását engedélyező törvényt. A Harmadik Birodalom, és általában a fajelmélet egyik alapvető eszméje volt a faj tisztaságának megőrzése, nemcsak a más, alacsonyabb rendű fajokkal való keveredéstől, de a különböző fizikai, szellemi torzulásoktól, betegségektől. Szintén e napon fogadtak el törvényt, mely számos Kelet-Európából Németországba vándorolt zsidót megfosztott német állampolgárságától.

1944. július 14-én Horthy Miklós parancsot adott az Eichmann utasítására Kistarcsáról deportált zsidók visszavitelére. A magyar követségek közben magyarázó jegyzéket kaptak Magyarország döntéséről a zsidók "külföldi munkára" való küldésének leállításáról.

1962. július 14-én Londonban bemutatták a Pink Floyd együttes The Wall (A fal) című filmjét. Az Alan Parker által rendezett film főszerepét Bob Geldof játszotta. A film a The Wall című stúdióalbuma és Roger Waters  forgatókönyve alapján készült.

Topor István