Évfordulók július 13-án

2015.07.12 16:03

Július 13-a JENŐ napja. Török eredetű férfinév, az egyik magyar honfoglaló törzs nevéből származik. Jelentése: tanácsadó, bizalmas, miniszter.


1793. július 13-án saját fürdőszobájában leszúrták Jean Paul Marat francia forradalmárt, írót. A merénylő Charlotte Corday volt. A radikális jakobinus Marat 1789-ben adta ki Népbarát című híres újságját, amelyben fanatikus gyűlölettel pellengérezte ki a Nemzetgyűlésben hatalommal bíró nagyburzsoáziát. A  girondisták megsemmisítése mellett foglalt állást. A sans-culotte-ok radikális szószólója  a "bűnösök", sőt a "gyanúsak" akár tömeges kivégzése mellett érvelt.


1841. július 13-án Londonban Franciaország, a Habsburg Birodalom, Anglia, az Orosz Birodalom,és Poroszország aláírta a Dardanella egyezményt (második londoni egyezmény néven is nevezik). Ennek értelmében békeidőben az Oszmán Birodalomnak minden hadihajó előtt zárva kellett tartania a szorosokat,
továbbá, a szorosokat érintő kérdésekben ettől fogva az aláíró hatalmak döntöttek, illetve az Orosz Birodalom hozzájárult az unkiár-iszkeleszi szerződés hatályvesztéséhez, azaz kénytelen lemondani a Porta fölötti protektorátusról.

1985. július 13-án Bob Geldof kezdeményezésére és szervezésében megtartották a Live Aid segélykoncertet. Geldof azzal a céllal hozta tető alá a monumentális koncertet, hogy segítsen az afrikai, elsősorban az etiópiai éhezőknek.  A koncertet két fő helyszínen tartották, a londoni Wembley stadionban és a philadelphiai  John F. Kennedy stadionban. De bekapcsolódott az eseményekbe  többek között Sydney és Moszkva is. Televíziós közvetítéseken keresztül több mint másfél milliárd ember látta egyenes adásban. Londonban mintegy 72 ezer, Philadelphia-ban 90 ezer nézője volt.

Live Aid koncert a philadelphiai John F. Kennedy stadionban.

A program a Wembley-ben, helyi idő szerint délben kezdődött, a JFK Stadionban két órával később lépett színpadra az első előadó. Londonban este 10-ig, Philadelphia-ban helyi idő szerint 11-ig tartott a koncert. Londonban a Do They Know It's Christmas-el, Amerikában a We Are The Worlddel zárult a program. www.youtube.com/watch?v=M9BNoNFKCBI

Topor István