Évfordulók január 9-én

2016.01.08 13:34

   A NAP IDÉZETE:  "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud és megvalósítja." ALBERT EINSTEIN

  Január 9. MARCELL napja. A latin Marcellus családnévből alakult ki, női párja a Marcella. Ismert viselői: BENEDEK MARCELL író, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Benedek Elek fia, Benedek István apja ; JANKOVICS MARCELL író, ügyvéd, politikus, a magyar hegymászó sport és a Turista Szövetség vezető egyénisége, a Kossuth-, Balázs Béla-  és Prima Primissima-díjas JANKOVICS MARCELL rajzfilmrendező, kultúrtörténész nagyapja.

  1620. január 9-én a pozsonyi országgyűlés felajánlotta BETHLEN GÁBORNAK a királyi címet, ő azonban csak a Magyarország fejedelme titulust fogadta el. Bővebben: korok.webnode.hu/products/bethlen-gabor/

  1704. január 9-én KARL WILDENHEIM császári alezredes három és félhavi ostrom után szabad elvonulást kialkudva átadta Tokaj várát RÁKÓCZINAK.

  1908. január 9-én született SIMONE de BEAUVOIR francia író, Jean Paul SARTRE tanítványa majd felesége, a feminista irodalom jeles képviselője. Az egzisztencializmus híve volt. Kínai útinaplójáért Goncourt - díjat kapott. Nekem leginkább tetsző műveit (A második nem, Egy jóházból való úrilány, A megtört asszony, Az öregség), és persze a többit is ajánlom minden olvasni szerető embernek.

  1919. január 9-én született BULÁNYI GYÖRGY piarista szerzetes. Vallási kisközösségek szervezésébe kezdett (BOKOR), melynek ürügyén 1952-ben életfogytiglani börtönre ítélték. ' 56-ban kiszabadították, utána újra elfogták, majd 1960 decemberében kegyelemből szabadult.1982-ben a püspöki kar is elítélte, pár év múlva pedig a későbbi XVI. Benedek szólította fel tanai visszavonására. Megvonták tőle a nyilvános misézés és igehirdetés, a szentségek és szentelmények kiszolgáltatásának jogát. Az egyházi eljárást csak 1997. szeptember 10-én szüntették be ellene. A magyar állam a rendszerváltás után bocsánatot kért a pátertól és nyugdíját is rendezte. A nyílt egyházi ellenségeskedés ugyan megszünt, de haláláig (2010) a hivatalos egyház perifériájára szorítva folytatta tevékenységét.

  Márk Éva