Évfordulók január 9-én

2015.01.08 14:50

1620. január 9-én ajámlotta fel a királyi címet a pozsonyi országgyűlés a várost elfoglaló BETHLEN GÁBORNAK, s bár kezébe került a Szent Korona is, csak a Magyarország fejedelme címet fogadta el. Besztercebányán később meg is választották, de nem koronáztatta meg magát. Kiváló katona és reálpolitikus volt. Fontos szerepet vállalt a harmincéves háborúban, ám a beígért európai támogatás híján nem tudott jelentős eredményt elérni. 49 évesen halt meg. korok.webnode.hu/products/bethlen-gabor/

1704. január 9-én Karl Wildenheim császári alezredes három és fél havi ostrom után szabad elvonulást kialkudva átadta Tokaj várát II. RÁKÓCZI FERENCNEK.

1919. január 9-én született BULÁNYI GYÖRGY piarista szerzetes. Vallási kisközösségek szervezésébe kezdett (BOKOR), melynek ürügyén 1952-ben életfogytiglani börtönre ítélték. ' 56-ban kiszabadították, azután újra elfogták, majd 1960-ban kegyelemből szabadult. 1982-ben a püspöki kar is elítélte, azután négy évvel a későbbi XVI. Benedek felszólította, hogy vonja vissza tanait. Megvonták tőle a nyilvános misézés és igehirdetés, a szentségek és szentelmények kiszolgáltatásának jogát. Az egyházi eljárást csak 1997-ben szüntették meg ellene. 2010-ben halt meg.

1961. január 9-én halt meg EMILY GREENE BALCH Nobel-békedíjas háborúellenes aktivista, az amerikai NŐK NEMZETKÖZI LIGÁJA a BÉKÉÉRT és a SZABADSÁGÉRT vezetője.

1977. január 9-én harmincnégy magyar értelmiségi nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a CHARTA ' 77 aláíróival, s elítélte a velük szemben alkalmazott hatósági atrocitásokat. A Charta '77 Prágában alakult jórészt baloldali elkötelezettségű emberekből, akiknek többsége később részt vett az ún. "bársonyos forradalomban". A Charta világszerte ismert személyisége a 2011-ben elhunyt VACLAV HAVEL Csehszlovákia, majd Csehország köztársasági elnöke volt.

Márk Éva