Évfordulók január 5-én

2015.01.04 15:29

1292. január 5-én szólította fel háborúra II.(ANJOU) KÁROLY nápolyi király a Héder nemzetség fejét Ivánt, III.ANDRÁS ellen. A következő napon felesége, Árpád-házi MÁRIA - V. István király és Kun Erzsébet leánya - lemondott a magyar trónra korábban bejelentett igényéről elsőszülött fia, Martell Károly javára. Martell Károly fia I. KÁROLY néven a magyar Anjou-ház első uralkodója lett.

1459. január 5-én szentesítette I. (HUNYADI) MÁTYÁS az egy hónappal korábban kezdődött szegedi országgyűlés határozatait, melyek főleg a katonaság szervezési kérdéseiről és az adóztatásról szóltak.

1589.Január 5-én halt meg MEDICI KATALIN francia királyné, férje és idősebb fia halála után nagyhatalmú régens. Szüleit csecsemőként elveszítve rokonoknál nevelkedett. Tizennégy éves volt amikor nagybátyja, VII. KELEMEN pápa feleségül adta a francia király másodszülött fiához, a tizenöt éves Orleans-i Henrikhez, aki nem kedvelte Katalint. Közös életük első tíz évében vélhetően nem történt meg az "elhálás", mivel a következő 13 évben az addig meddőnek hitt asszony tíz gyermeket szült. A könnyen befolyásolható 10 éves IX. Károly mellett lett régens, erre az időszakra esett a hirhedt SZENT BERTALAN ÉJ. IX. Károly halála után III. Henrik néven Katalin újabb fia lett király, akinek uralma alatt csökkent az anyakirályné befolyása. III. Henrik csak hét nappal élte túl anyját, utóda Margit nővérének férje IV.(NAVARRAI) HENRIK (aki "Párizs megér egy misét!" mondatával vált ismertté az utókor számára) lett, s vele a BOURBON dinasztia került Franciaország trónjára.

1849. január 5-én befejeződött Pest-Buda kiürítése, miután Szilveszter napján az országgyűlés határozatot hozott a nemzetgyűlés és a Honvédelmi Bizottmány áttelepítéséről. Az állami és politikai szerveket Debrecenbe költöztették, Görgey honvédserege pedig Vác irányába vonult ki. Windisch-Grätz csapatai elfoglalták a kiürített fővárost.

Márk Éva