Évfordulók január 31-én

2014.01.26 21:26

1873. január 31-én született Tolnai Lajos református lelkész, író. A Tolna megyei Györkönyben élő Hagymássy család fia volt. Apja, a falu jegyzője indulatos, kötekedő ember volt, aki sok ellenséget szerzett magának, végül egész családját nyomorba döntötte. Tolnai (nevét megyéjéről vett) karakterében apja hasonmása volt. Bejutott a híres nagykőrösi gimnáziumba, ahol Arany Jánostól tanulhatott, aki fel is figyelt rá. Elszegényedett nemes fiúként papnak tanult, elvégezte a református teológiát. Tizenhat éven át volt lelkész Marosvásárhelyen, ezalatt rengeteg ellenséget szerzett. Képtelen volt hallgatni vagy tapintatosan elmondani ellenvéleményét - mai szóval leordított mindenkit. Szerb Antal gyenge írónak tartotta, epigonnak nevezte.

1917. január 31-én halt meg Zrumeczky Dezső építész. A magyar népi építészet, főleg az erdélyi fatornyos építészet felhasználásával dolgozott. Kós Károllyal közösen tervezték a budapesti állatkert pavilonjait, az ő tervei alapján készült a Gundel étterem, Herceg Ferenc és más hírességek villája, és több bérház.

1929. január 31-én Lev Trockijt száműzték a Szovjetunióból. Előzőleg büntetésből egy évre Alma Atába internálták, de mert nem javult meg, el kellett hagynia hazáját. 1879-ben született egy patriarchális, gazdag, de csaknem írástudatlan zsidó fiaként - Bronstein néven - amivel felnőtt korában sem tudott megbékélni. Zsidóságát és osztályidegen mivoltát élete végéig képtelen volt feldolgozni. Angliában ismerkedett meg Leninnel. Az 1905-ös forradalomban való részvételéért száműzték, ahonnan sikeres szökése után Bécsben megalapította a Pravdát. 1917-ben tért haza, ekkor csatlakozott a bolsevikokhoz. Előbb külügyi-, majd hadügyi kormánybiztos lett, a Vörös Hadsereg egyik megteremtője volt. Lenin halála után Sztálin benne látta a legfőbb vetélytársat. 1926-ban kizárták a pártból. Mexikói száműzetésében egy Ramon Mercader nevű merénylő gyilkolta meg 1940-ben.

Márk Éva