Évfordulók január 26-án

2014.01.25 18:32

1512. január 26-án érkezett meg Bakócz Tamás bíboros, esztergomi érsek Rómába, a II. Gyula pápa által összehívott ötödik lateráni zsinatra. A zsinat - részint II. Gyula halála miatt - eredménytelenül zárult.

1699. január 26-án Karlóca mellett aláírták a békeszerződést, mely lezárta a 150 éves török megszállást. A tanácskozók főleg Magyarország sorsáról döntöttek, magyar résztvevők nélkül, bár az 1681-es soproni országgyűlés törvénnyel kötelezte rá Lipót császárt, aki ezt is figyelmen kívül hagyta. Komoly tárgyalások folytak Thököly Imréről. A császár el akarta érni kiadatását, végül megegyeztek abban, hogy a török határtól távol jelölik ki jelölik ki lakhelyét.

1823. január 26-án halt meg Edward Jenner, a himlő elleni védőoltás felfedezője. A himlő gyógyulására tette föl életét. Egy babona nyomán indult el: eszerint aki elkapta a tehénhimlőt, az már nem betegszik meg. Ő adta találmányának a vakcina nevet a latin vacca - tehén szóból. Egy járvány miatt módszere gyorsan terjedt, a királyi család az elsők között oltatta be magát. Rendkívül népszerű volt, mégis élete végéig vidéki orvosként praktizált, abban a jóleső tudatban, hogy halálos betegségtől mentette meg az emberiséget.

Márk Éva