Évfordulók január 16-án

2015.01.15 14:29

  i.e.27. január 16-án két nappal azután, hogy felajánlotta lemondását OCTAVIANUS, aki legyőzve ellenfeleit békét teremtett Rómában, elfogadta a szenátustól a PRINCEPS (első az egyenlők közt) címet és az AUGUSTUS (fenséges) elnevezést. Ezzel lezárult a köztársaság kora és megkezdődött a császárságé.

1465. január 16-án indult Mátyás király küldöttsége Rómába az előző év őszén megválasztott II.PÁL pápa köszöntésére. Az üdvözlés mellett a török elleni háborúról is beszéltek. A követséget Janus Pannonius pécsi püspök és Rozgonyi János tárnokmester vezette.

1759. január 16-án nyílt meg a nagyközönség előtt sir HANS SLOANE orvos és természettudós 80 ezer tárgyból álló gyűjteményének kiállítása a londoni ún. Montague-házban, mely megalapozta a British Múzeumot.

1932. január 16-án született DIAN FOSSEY amerikai etológus, a ruandai hegyi gorillák védelmezője, életük kutatója. Gyári és eladói munka mellett kezdett tanulni a Kaliforniai Egyetem biológiai és állatorvosi szakán, végül foglalkozásterapeutaként diplomázott. Kölcsönpénzből utazott Afrikába, ahol támogatást találva végre megkezdhette az emberszabásúak tanulmányozását. Életét ezeknek az intelligens főemlősöknek áldozta, szó szerint is. 1985. karácsony másnapján orvvadászok meggyilkolták.

1945. január 16-án egy német páncélos vezérőrnagy, GERHARD SCHMIDHUBER megakadályozta, hogy egy nyilas különítmény legyilkolja a budapesti gettóban sínylődő mintegy 60-70 ezer zsidó embert. A 13. páncélos hadosztály parancsnokaként 1944. őszén érkezett Magyarországra. A szovjet-román sereg közeledtére a nyilasok a gettó fölszámolása mellett döntöttek. Amint a terv a német tiszt tudomására jutott megtiltotta végrehajtását, egy közreműködő német őrmestert le is tartóztatott. Hogy utasítását ne hághassák át leváltotta a gettó őreit, s helyükre a saját embereit állította. A nagy gettót január 18-án szabadították fel szovjet katonák, s hogy az odazsúfolt tízezreket nem mészárolhatták le, az Schnidhubernek köszönhető. A becsületesen és humánusan gondolkodó ember a kitörés során február 11-én esett el.

Márk Éva