Évfordulók december 2-án

2015.12.01 15:45

   A NAP IDÉZETE: "A vallás is sok véráldozatot kívánt a sötét évszázadok során. Abban a pillanatban, mihelyt őt magát nem üldözték többé, ő kezdte el az üldözést, máglyával, karddal és kínvallatással." ERICH MARIA REMARQUE pacifista német író (fő műveit - A diadalív árnyékában és a Nyugaton a helyzet változatlan c.) számtalan nyelvre lefordították.

  December 2. MELINDA napja. A nevet egy XVIII. sz.-i francia író egyik elbeszéléséből vette át KATONA JÓZSEF. Eredete ismeretlen, származhat a germán Ermelinda (hárs, hársfából készült pajzs jelentésű) névből. Szintén ekkor van VIVIEN napja. A név eredetileg a latin Vivianus (vagy Bibianus) nemzetségből származó nőt jelölte. Néhány évtizede a legnépszerűbb női nevek közé tartozik.

  December 2. A rabszolgaság felszámolásának VILÁGNAPJA az ENSZ 1949-ben elfogadott határozata alapján, mely tiltotta az emberkereskedelmet és egy másik személy kizsákmányolását. A vitathatatlan tartalmú megállapodás ellenére napjainkban is 12 - 27 millió közé tehető a rabszolgasorban sínylődő emberek száma.

  1465. december 2-án küldött levelében I. MÁTYÁS szívélyes hangon nyugtázta XI. LAJOS baráti szándékát, melyet követe, Georgius lovag közvetített a magyar királynak. Mátyás a formálódó törökellenes szövetségben számított a franciákra, de csalódnia kellett, ugyanis XI. Lajost, aki szívesen hangoztatta elkötelezettségét a pogányság elleni küzdelemben, saját tartományuraivalvaló harcai kötötték le.

  1804. december 2-án koronázta magát császárrá, feleségét Joséphine-t császárnévá NAPOLÉON BONAPARTE, az adiigi első konzul. Az önkoronázáson Napoléon parancsára VII. PIUSZ pápa is részt vett, szerepe a felkenésre korlátozódott, jelenlétére az egyházi legitimáció miatt volt szükség.

  1886. december 2-án halt meg IPOLYI ARNOLD katolikus püspök, művészettörténész, a magyarországi műemlékvédelem megalapozója. A középkori magyar művészettel és a pogány magyarság hitvilágával foglalkozott. Fő műve a kiváló, ma is olvasmányos MAGYAR MYTHOLOGIA, mellyel a magyarok ősvallását keresve megalkotta a néprajz alapjait.

  Márk Éva