Évfordulók február 8-án

2016.02.07 16:42

1587. február 8-án végezték ki Stuart Máriát. Mária, miután a skótok elűzték a trónról, majdnem 20 évig raboskodott I. Erzsébet börtönében. Ezalatt folyamatosan tervezte a merényleteket Erzsébet ellen. Miután a királynő megtudta, mire készül Mária, ezután a Parlament halálra ítélte. A kivégzést kívánta megbosszulni egy évvel később a spanyol Nagy Armada, amely hatalmas vereséget szenvedett.

 

1904. február 8-án üzent hadat Japán Oroszországnak. Az Orosz Birodalom a Távol-Keleten kívánt terjeszkedni. Port Artur erődjének megépítése és a mandzsúriai vasútépítés feszült helyzetet teremtett Japánnal, amelynek következménye az orosz-japán háború kitörése volt. A háború Japán sikerét hozta, Oroszország számos területet kénytelen volt átadni Japánnak.

 

1949. február 8-án ítélte a magyar népbíróság életfogytiglani börtönre Mindszenty Józsefet. A bíboros-érsek nyíltan vállalta kommunista-ellenességét, ami természetesen nem tetszett a hatalomnak. Egyre több támadás érte, mígnem 1948 karácsonyán tartóztatták le. Rákosi eredetileg az országból kívánta elűzni Mindszentyt, de a bíboros-érsek erre nem volt hajlandó. 

 

Sásdi Tamás