Évfordulók február 6.án

2016.02.05 13:39

   A NAP IDÉZETE: "Az egyik legszebb dolog az életben, hogy nem segíthetünk másoknak anélkül, hogy ne segítenénk önmagunkon." RALPH WALDO EMERSON amerikai író, költő, unitárius lelkész.

  Február 6. DÓRA és DOROTTYA napja. A Dóra a Dorottya önállósult becéző alakja, ma gyakori név. A Dorottya a Dorotheusz latin eredetű név női formája, jelentése: Isten ajándéka. Történelmünkben a név jeles viselője KANIZSAI DOROTTYA, aki a mohácsi csata után mostohafia, Perényi Ferenc holttestét keresve szembesült a rengeteg áldozattal. Fizetett a környék papjainak és jobbágyainak, akik közös sírba temették az elesetteket. Korunk ismert Dorottyája UDVAROS DOROTTYA, a különleges tehetségű, Kossuth- és Jászai Mari -díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

  1296. február 6-án vette feleségül a lengyel FENNENA halála után Albert osztrák herceg lányát ÁGNEST az utolsó Árpád-házi magyar király, III. ENDRE, ezzel első ízben került magyar trónra Habsburg- házi személy.

  1665. február 6-án született ANNA, Nagy-Britannia és Írország királynője, a STUART-ház utolsó uralkodója. A beteges, nem igazán trónra termett asszony OLDENBURGI GYÖRGY dán és norvég királyi herceg felesége lett. Leszbikus hajlamai ellenére tizenhétszer esett teherbe, gyermekei közül hat elvetélt, hat halva született, négy születése után röviddel meghalt, mindössze a 11 évet megélt Vilmos herceg élte túl az újszülött kort. ANNA nemigen tudta akaratát érvényesíteni, helyette inkább miniszterei és kegyencnői uralkodtak. Nevére olyan események emlékeztetnek mint pl. a teakultusz megteremtése Angliában, NEWTON  lovaggá ütése,  John Harrison, a tengerészeti kronométer megalkotójának támogatása. Háziorvosa volt sir Hans SLOANE, aki elsőként keverte tejbe a csokoládét (kakaót).

  MÁRK ÉVA