Évfordulók február 24-én

2015.02.23 11:26

   Február 24. MÁTYÁS napja. Júdás öngyilkossága után lett a 12. apostol Mátyás, az ácsok és mészárosok védőszentje. A név Magyarországon MÁTYÁS királynak köszönhetően vált népszerűvé, aki e nap vigiliáján (előestéjén) született. Népi megfigyelések szerint MÁTYÁS RONT HA TALÁL, HA NEM TALÁL CSINÁL - mármint jeget, hideget. Pásztoremberek viszont úgy tartják, ha ezen az éjszakán fagy, negyven napig fagy.

1386. február 24-én halt erőszakos halált II. (DURAZZÓI vagy KIS) KÁROLY magyar és nápolyi király. Fiatal éveiben I. (Nagy) Lajos udvarában élt, majd az ő segítségével lett nápolyi király. Lajos halála után szerezte meg a magyar trónt MÁRIÁTÓL, Lajos király leányától, de csak alig két hónapig uralkodhatott, mert Lajos özvegye, Kotromanity ERZSÉBET anyakirályné Garai Miklóssal és más főurakkal szövetkezve meggyilkoltatta. Bővebben:

korok.webnode.hu/products/az-utolso-anjouk-magyarorszagon-/

1538. február 24-én többször megszakított tárgyalássorozat végén VÁRADON megkötötték a békét I. JÁNOS, I. FERDINÁND és V. KÁROLY császár követei. A tét a két király közti állandó háborúság megszüntetése volt, mivel egyik sem rendelkezett elegendő erővel a győzelemhez. Az egyezség szerint mindketten megtartották a kezükön lévő területeket, de János király halálával az ő országrésze is a Habsburg-házra száll. Ha Jánosnak fiú utódja születne, őt a szepesi hercegséggel kell kárpótolni.

1557. február 24-én született HABSBURG MÁTYÁS, aki 1608. november 16-án II. MÁTYÁS néven magyar király lett, miután bátyját, Rudolfot a család lemondatta. A rendek követelésére szabályozta az országgyűlés jogkörét és működését, elfogadta a vallásszabadságot kimondó korábbi határozatot (Bocskai szabadságharc). Sokat dolgozott az erdélyi fejedelemség megszerzésén, de a végén el kellett ismernie az erdélyiek fejedelemválasztási jogát és BETHLEN GÁBOR uralmát. Rudolf halála után ő lett a német-római császár. Ötvennégy évesen vette feleségül unokahúgát, gyermekük nem született. Leendő utóda, unokaöccse II. Ferdinánd úgy bánt vele, ahogy ő korábban Rudolffal. Éreztette, hogy nincs sok hátra nagybátyjának, s még halála előtt királlyá koronáztatta magát.

1645. február 24-én született I. RÁKÓCZI FERENC, II. Rákóczi György és Báthory Zsófia fia. Hét éves volt amikor apja akaratából a rendek fejedelemmé választották. II. Rákóczi György szerencsétlen véget érő lengyelországi kalandja, majd halála után a család felvidéki birtokára menekülve az özvegy fiával együtt rekatolizált. A nagykorúsított Ferenc 1666-ban vette feleségül ZRÍNYI ILONÁT . Lakodalmi mulatozásuk során a meghívott főurak egy Habsburg-ellenes összeesküvés tervét szövögették, amibe az ifjú férj is belekeveredett. A terv kitudódásakor anyja és felesége csak hatalmas váltságdíj megfizetésével tudta a bitófától megmenekíteni. I. Rákóczi Ferenc soha egy percig sem uralkodott, egész életében a "választott fejedelem" címet viselte. Bővebben: korok.webnode.hu/products/v-/

Márk Éva