Évfordulók február 1-jén

2014.01.26 21:27

1713. február 1-én halt meg Bécsben II. Apafi Mihály, I. Apafi Mihály és Bornemissza Anna fia. Apja korán utódul választatta, de amikor meghalt, a török nem a tizennégy éves fiút, hanem Thökölyt nevezte ki, aki azonban hamar kiszorult Erdélyből. Az 1690-ben kiadott Diploma Leopoldinum Erdélyt a Habsburg Birodalom részévé nyilvánította. A választott fejedelemnek sosem volt valódi hatalma, 1701-ben le is mondott. Felesége Bethlen Kata írónő volt.

1865. február 1-jén írta alá Abraham Lincoln a rabszolgaságot eltörlő XIII. alkotmánykiegészítést. Decemberi életbe lépését már nem érte meg, mert április 15-én John Wilkes Booth agyonlőtte. Lincoln 1809. február 12-én született szegény farmercsaládban. Anyjuk halála után nővére viselte gondját. Huszonegy évesen költözött el otthonról, mert nem akart olyan lenni, mint az apja, aki szerinte nem volt elég sikeres. Szinte mindent autodidakta módon tanult meg. Sem halászni, sem vadászni nem volt hajlandó, elutasította az állatok leölését. 1860-ban választották először elnökké, majd 1864-ben újra.

1970. február 1-jén halt meg Rényi Alfréd matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja, kétszeres Kossuth-díjas. 1921. március 20-án született. A Matematikai Kutató Intézet és az ELTE valószínűségszámítási tanszékének haláláig vezetője volt. Nemzetközi kongresszusokon vett részt, soknak elnöke vagy társelnöke volt. Előadott többek közt az USA-ban és Kínában. Több matematikai társaság elnöke volt.

Márk Éva