Évfordulók december 9-én

2015.12.08 15:22

   A NAP IDÉZETE:  "Ha többé nem tisztelik az igazságot, vagy akár kicsit is csökken a becse, minden dolog kétségessé lesz." SZENT ÁGOSTON, IV. sz.-i egyházatya, filozófus.

  December 9. NATÁLIA névnap, a latin dies natalis Domini - az Úr Jézus születésnapja - kifejezésből származik. Régen a karácsonykor született kislányokat keresztelték így, és ezt a nevet adta világhírű regényében hősnőjének, Natasa Rosztovának Lev Tolsztoj.

  1717. december 9-én született JOHANN JOACHIM WINCKELMANN német régész, a tudományos régészet és a német klasszicizmus megalapítója. Már gyermekkorában a környék ősi halomsírjai foglalkoztatták, rengeteget tanult. Amikor lehetősége adódott egy római munkára, katolikus hitre tért, csak hogy megkapja az állást. Egy bíboros könyvtárosaként módja nyílt pompeji és herculaneumi ásatásokban részt venni, így összevethette az ott fellelt anyagot az ókori szerzők műveiben szereplőkkel. Főműve: A művészet története az ókorban. 1768-ban gyilkosság áldozata lett.

  1631. december 9-én halt meg RIMAY JÁNOS, irodalmunk első literátora, irodalmi szervezője, Balassi Bálint barátja. Az Esztergom ostrománál halálos sebet kapott BALASSI költőtársát bízta meg, hogy versben állítson neki emléket, amit Epicedium c. versciklusával teljesített Rimay, majd sajtó alá rendezte az istenes énekeket is. A politikában is szerepet vállalt, belső titkára, kincstartója és követe volt BOCSKAI ISTVÁNNAK.

  1987. december 9-én két taxi több arab halálával végződő ütközéséből, más forrás szerint egy izraeli katonai teherautó balesetéből robbant ki az INTIFÁDÁNAK nevezett mozgalom, mely hat éven át tartó zavargásokhoz vezetett. A felkelés élére JASSZER ARAFAT állt. A kofliktus 1993-ban az oslói béketárgyalások megindulásával ért véget. A két nép viszonyát (ideiglenesen) rendező okirat aláírására Washingtonban került sor JICHAK RABIN és Arafat között Bill Clinton jelenlétében. Az aláírás 1994-ben Nobel-békedíjat hozott a két közel-keleti politikusnak.

Márk Éva