Évfordulók december 7-én

2014.12.06 16:37

 983. december 7-én halt meg II.OTTÓ német-római császár, I. (Nagy) Ottó fia, 28 éves korában. Frankföldi, lotaringiai hódításai többnyire sikeresek voltak, miként külpolitikája általában, de itáliai veresége súlyos szláv felkeléseket robbantott ki, akik az Elba vonaláig szorították vissza a németeket. Felesége a bizánci császár nagyműveltségű unokahúga THEOPHANU volt, akinek férje jelentős beleszólást engedett az uralkodásba.

1376. december 7-én véres összetűzéshez vezetett KRAKKÓBAN a magyarok és lengyelek közti feszültség. Nagy Kázmér lengyel király halála után - törvényes fiúutód hiányában - I. LAJOS magyar király örökölte a trónt. Lajosra jelentős befolyása volt édesanyjának, ERZSÉBET lengyel királyi hercegnőnek, Nagy Kázmér húgának, így történt, hogy Lengyelország kormányzását anyjára bízta, ő maga Budán maradt. A lengyelek már nem érezték maguk közül valónak Erzsébetet, főleg mert ott is magyar urakkal vette körül magát, s a perszonáluniós helyzet sem nyerte el tetszésüket. Az elégedetlenség robbantotta ki a csatározást, melynek során 160 magyart mészároltak le. Erzsébet visszatért Budára, ahol fia özvegyi udvart rendezett be neki.

1928. december 7-én született NOAM CHOMSKY amerikai nyelvész, egyetemi professzor, filozófus, politikai aktivista, a generatív nyelvtan elméletének megalkotója. Nyelvészettel kapcsolatos munkái a '60-as évektől váltak világszerte ismertté.

1985. december 7-én halt meg 90 évesen ROBERT GRAVES, angol író, költő,műfordító,tudós. Oxfordi tanulmányait félbeszakítva, az I. világháború kitörésekor azonnal bevonult, de egy súlyos sebesülés miatt nem mehetett vissza a frontra. 1929-ben jelentette meg ISTEN HOZZÁD ANGLIA c. nagy vihart kavart könyvét, melyben a háború borzalmairól számolt be kíméletlen őszinteséggel. A '30-as évek Angliájában divatba jöttek az életrajzi regények, melyek célja leginkább a nagy emberek leleplezése volt (Szerb Antal "gyári munkáknak" nevezte ezeket). Graves egészen más típusú és színvonalú életrajzokat írt.Több magyarral ápolt jó kapcsolatot, Devecseri Gábor pl. jó barátja lett, vendégül is látta Mallorcán, és ő fordította angolra a "Bikasiratót". Még Aczél Györggyel is levelezett, valamint Lénárd Sándorral, aki latinra fordította a Micimackót. 1968-as magyarországi látogatásakor díjat alapított, melyet minden évben az "Év legszebb verse" ill. szerzője kapott.Legismertebb művei: Én, Claudius; Claudius, az isten; Az aranygyapjú; Homérosz lánya; Jézus király; A görög mítoszok I.-II.

Márk Éva