Évfordulók december 25-én

2014.12.24 13:51

   DECEMBER 25. A családi együttlét, a karácsony első napja. Dologtiltó nap, még a szemetet vagy a kályha hamuját sem vihették ki, mert azzal kiviszik a szerencsét a házból.

1000. december 25-én koronázták magyar királlyá I. ISTVÁNT (más vélemények, pl. Györffy György szerint) az eseményre 1000. augusztus 23. és 1001. augusztus 22. között került sor. A kutatók a koronázó püspök személyében sem egyeznek, sőt az sem egészen biztos, hogy a koronát II. Szilveszter pápa küldte (az viszont bizonyos, hogy nem volt azonos a ma Szent Korona néven ismert uralkodói jelvénnyel). A közvélekedés a fenti dátumot fogadja el Szent István koronázásának napjául.

1911. december 25-én született GUNDA BÉLA  etnográfus, egyetemi tanár, a történelemtudományok doktora. Előbb a Néprajzi Múzeum tudományos munkatársa, 1949-től a debreceni egyetem néprajzi tanszékének tanára. Kutatómunkát végzett többek közt a Kárpátokban és a Balkánon, Skandináviában és az észak amerikai indiánok között. Fő kutatási területei az ősfoglalkozások, település, építkezés. A Magyar Néprajzi Lexikon készítésének egyik kezdeményezője.

Márk Éva