Évfordulók december 24-én

2014.12.23 16:39

   DECEMBER 24.   ÁDÁM-ÉVA NAPJA, karácsony böjtje, előestéje, bibliai ősszüleink nevenapja, a Szenteste. Számos népi hiedelem és szokás fűződik a naphoz, pl. tilos volt erdőn-mezőn dolgozni, kölcsön adni vagy kölcsön kérni, varrni, foltozni. Az állatokat megveregették vagy főtt lencsével etették, hogy magas legyen a szaporulat. Szerencsésnek tartották aki ezen a napon halt meg, mert az bűnbocsánatot nyert. A családok együtt mentek éjféli misére, és ilyenkor vitték magukkal készítőik a Luca széket, korok.webnode.hu/products/jeles-nap-szent-lucia-luca-napja1/ , s a hitvilág része volt, hogy az éjféli mise alatt az állatok megszólalnak és kibeszélik gazdáikat. Természetesen a szokások tájegységenként alakultak, változtak.

1701. december 24-én végezték ki GOTTFRIED LEHMANN porosz katonatisztet, a bécsújhelyi börtön parancsnokát, mert segédkezet nyújtott II. RÁKÓCZI FERENC szökéséhez.

1837. december 24-én született Elisabeth Eugenie Amalie von Wittelsbach bajor hercegnő, osztrák császárné, a közkedvelt SISSY, a magyarbarátságáról ismert, magyar alattvalói által szeretett és tisztelt ERZSÉBET királyné.

1865. december 24-én az amerikai polgárháborúból vesztesként kikerülő egyik déli államban Tenessee-ben hat háborús veterán megalapította a KU- KLUX -KLANT, főleg a felszabadított feketék megfélemlítésére, de a republikánus jogvédők ellen is. A csoport létszáma gyorsan bővült, az erőszak egyre inkább elharapózott, éjszakai összejöveteleik csúcspontja a lincselés volt.1868-ban csak Luisianában kb. 2000 gyilkosság történt. 1871-ben betiltották a szervezetet, ekkor más neveken alakultak újjá (Fehér Liga, Vörös Ingesek, stb.), de úgy tűnt, mintha lassan feloszlottak volna, egyre ritkábban lehetett róluk hallani 1915-ig, amikor egy szélsőséges atlantai metodista lelkész megújította a Klánt. Ekkor már nemcsak feketéket, hanem katolikusokat, zsidókat, indiánokat, új bevándorlókat, vagyis szinte mindenkit fenyegettek, akik nem tartoztak közéjük. Vezetőjük W.J. Simmons önmagát Birodalmi Varázslónak tartotta és nevezte. Fénykoruk a ' 20-as évekre tehető, állítólag 5 millió tag és szimpatizáns tartozott közéjük. A szövetségi állam által létrehozott FBI és vezetője J.E. Hoover (aki szintén keményen fajgyűlölő volt, de mindenekelőtt hivatásának élő ember) vette fel a harcot a Klánnal olyan sikerrel, hogy 1940-re már csak 10ezer körül volt a tagok száma. Mostanra az egységes szervezet felbomlott, 150-180 körül van az egymástól független csoportok száma, összesen 4 - 6 ezer taggal.

Márk Éva