Évfordulók december 15-én

2015.12.14 16:24

   A NAP IDÉZETE:  "A jelképek és a történelem megértése mindig a jövő szempontjából fontos. Szerintem nagyon rossz a magyar kultúrában az a mélyen gyökerező meggyőződés, hogy minden rosszért mások felelnek. (...) Pedig a történelem ismerete arra való, hogy megismerjük a jelenünket, és okosan tervezhessük a jövőnket." NYÁRY KRISZTIÁN irodalomtörténész, író.

  December 15. VALÉR napja - eredetileg a latin Valerius nemzetségből származó férfit jelölt, jelentése: erős, egészséges. Szent Valér püspök és hitvalló (utóbbi az egyház által adományozott cím szentként tisztelt embereknek, nemcsak papoknak. Pl.: korok.webnode.hu/products/iii-hitvallo-edward/

  1812. december 15-én született PERCZEL MIKLÓS honvédezredes, Perczel Mór honvédtábornok öccse. Testvéreivel együtt VÖRÖSMARTY tanítványaként nevelődött, majd mivel jogot végzett, Baranyában és Tolnában dolgozott különböző hivatalokban. Részt vett a reformkor politikai küzdelmeiben, perbe is fogták, de fölmentették. A szabadságharcban bátyja példáját követte, részt vett több csatában, majd az összeomláskor Törökországba menekült, ahol Kossuthtal együtt Kütahyába internálták. 1851-ben települt át az USÁ-ba, ahol részt vett a polgárháborúban. GRANT tábornok, aki később elnök lett, személyesen tüntette ki. A kiegyezés után hazajött, előbb Pécs és Baranya főispánja, maj Pécs országgyűlési képviselője lett. Baján halt meg 1904-ben.

  1890. december 15-én halt meg TATANKA IJOTAKE, angolul SITTING BULL, magyarul ÜLŐ BIKA, az egyik sziú törzs, a hungpapák vezetője, aki Little Bighorn mellett 1200 sziú és csejenn harcosával megsemmisítő vereséget mért CUSTER lovasezredére. A megtorlás elől Kanadába menekültek, majd a beígért amnesztia hírére haza tértek és letették a fegyvert. Pár évig BUFFALO BILL show-műsorában szerepelt, s gyakran megtörtént, hogy anyanyelvén szidalmazta a nézőket, aki nem értve szavait lelkesen tapsoltak. Egy sziú vallási mozgalom betiltása miatt kitört zavargásban rendőrök lelőtték, holttestét egy katonai temetőben hantolták el. Híressé vált mondása: " Ha a Nagy Szellem azt akarta volna, hogy úgy éljek, mint a fehér ember, akkor annak teremtett volna. A sast sem lehet kötelezni, hogy úgy éljen ahogy a varjú él."

  Márk Éva