Évfordulók december 15-én

2014.12.14 16:05

1812. december 15-én született PERCZEL MIKLÓS honvédezredes, Perczel Mór honvédtábornok öccse. Testvéreivel együtt Vörösmarty  Mihály tanítványaként nevelődött. Jogot végzett, majd Baranyában és Tolnában dolgozott különböző hivatalokban. Részt vett a reformkor politikai küzdelmeiben, perbe is fogták, de fölmentették. A szabadságharcban bátyja példáját követte, részt vett több csatában is, majd az összeomláskor Törökországba menekült, ahol Kossuthtal együtt Kütahyába internálták. 1851-ben települt át az USA - ba, ahol részt vett a polgárháborúban. Grant tábornok, aki később elnök lett, személyesen tüntette ki. A kiegyezés után hazajött. Előbb Pécs és Baranya főispánja, majd országgyűlési képviselője lett. Baján halt meg 1904-ben.

1890. december 15-én halt meg TATANKA IJOTAKE, angolul Sitting Bull, magyarul ÜLŐ BIKA, az egyik indián sziú törzs ( a hungpapák) vezetője, aki 1876-ban Little Bighorn mellett 1200 sziú és csejenn harcosával megsemmisítő vereséget mért Custer lovasezredére. A megtorlás elől Kanadába menekültek, majd öt évvel később visszatértek és az amnesztia ígéretére Ford Bufordnál letették a fegyvert az angol csapatok előtt. Pár évig Buffalo Bill show-műsorában szerepelt nagy sikerrel, mikor is gyakran megtörtént, hogy anyanyelvén szórt átkot a nézőkre, akik egy szavát sem értve lelkesen tapsolták. HA A NAGY SZELLEM AZT AKARTA VOLNA, HOGY ÚGY ÉLJEK, MINT A FEHÉR EMBER, AKKOR ANNAK TEREMTETT VOLNA. A SAST SEM LEHET KÖTELEZNI, HOGY ÚGY ÉLJEN, AHOGY A VARJÚ ÉL - mondta. Egy sziú vallási mozgalom betiltása miatt kitört zavargásban rendőrök lelőtték. Holttestét egy katonai temetőben hantolták el.

1924. december 15-én született BOGÁTI PÉTER író, újságíró. Történészi munkássága során főként az 1848-as forradalom és szabadságharc kevéssé ismert alakjai után kutatott levéltárakban. E tevékenységének köszönhetően született három regényét jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek. A MAHAGÓNI EMBER László Károlyról. Kossuth titkáráról szól; az ÉDES PÓLIM Ujházi Lászlóról, Komárom polgári kormánybiztosáról; a FLAMINGÓK ÚJ-BUDÁN pedig a Madarász fivérekről, Lászlóról - a szabadságharc rendőrminiszteréről, akit a Zichy-gyémántok elrablásával vádoltak - és öccséről, Józsefről aki hét évig raboskodott Kufsteinben.

Márk Éva