Évfordulók december 11-én

2015.12.10 15:00

    A NAP IDÉZETE:  " Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel, s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel." WASS ALBERT

  December 11. ÁRPÁD napja. Az ótörök eredetű régi magyar férfinév, ÁLMOS vezér fiának, a honalapító nagyfejedelemnek neve, Árpád-házi uralkodóink ősapja és névadója. E nevet viselte az utolsó rendszerváltás első - mindmáig legnépszerűbb - köztársasági elnöke, az '56 után életfogytiglani börtönre ítélt neves író, műfordító GÖNCZ ÁRPÁD.

  1241. december 11-én halt meg ÖGÖDEJ nagykán, Dzsingisz harmadik, legkedvesebb fia. Magyarországon már átgázolt a mongol sereg, s céljuk volt az Atlanti óceánig jutni, amire talán képesek is lettek volna, ha az Európát dúló vezérek hírét nem veszik Ögödej halálának, és nem fordulnak vissza sietve a kánválasztásra.

  1351. december 11-én ért véget az I. (Nagy) LAJOS által összehívott budai országgyűlés, melyen a király megerősítette az Aranybullát, törvénybe foglalta az ősiséget, fenntartotta az apja által bevezetett adókat (Szlavóniára is kiterjesztve), megszabta a jobbágyság terményadóját valamint megtiltotta elhurcolásukat, és kimondta, hogy az erdélyi, szlavóniai, horvátországi és dalmáciai nemesség egyenlő a magyarországival.

  2007. december 11-én szünt meg a szocialista magyar ipar egyik büszkesége, az IKARUS gyár.

  Márk Éva