Évfordulók augusztus 6-án

2015.08.05 12:51

  Augusztus 6. BERTA napja. A név germán eredetű, jelentése tündöklő, híres. Érdekes történetet mesél el Tomory Zsuzsa a név egyik viselőjéről. Eszerint egy 1270-ben megtalált rege HUNGÁRIAI BERTÁRÓL szól, akinek királyi apja a Virág, édesanyja a Fehér Virág nevet viselte. A gödröcskés arcú, szőke, bájos mosolyú, a szegényekről jószívvel gondoskodó királykisasszony Martel Károly fiának a felesége lett. A népmesei elemeket felvonultató történetről bővebben olvashatnak a szerző neten megtalálható írásában.

  1221. augusztus 6-án halt meg Domingo de Guzmán, ismert nevén SZENT DOMONKOS, a nevét viselő rend megalapítója ( korok.webnode.hu/products/szerzetesek-es-szerzetesrendek-magyarorszagon-4-ii-1 )  Gyermekkorától egyházi pályára készült, egyszerűségével, szerénységével, segítőkészségével mindenfelé nagy tiszteletet váltott ki. Halála közeledtével így búcsúzott rendtársaitól: "Három örökséget hagyok rátok: a szeretetet, az alázatosságot és a szegénységet".

  1272. augusztus 6-án halt meg V. ISTVÁN király, IV. Béla hat leány után született egyetlen fia, aki apjától már fiatalon megkapta a Duna vonalától keletre eső hatalmas területet, ahol önálló uralkodóként járt el. Jó hadvezér, bátor katona volt. Harminchárom évet élt, úgy kellett meghalnia, hogy börtönben tudta néhány hatalomvágyó országnagy által elfogott tízéves kisfiát, a későbbi IV. Lászlót.

  1566. augusztus 6-án kezdődött Szigetvár ostroma. I. SZULEJMÁN életet utolsó hadjáratára százezres sereggel indult. A várat ZRÍNYI MIKLÓS védte 4300 katonával és polgárral több mint egy hónapig, ezalatt azonban a török romhalmazzá lőtte a várat. A maradék védőknek a belső várba húzódva még sikerült két súlyos rohamot visszaverni, de ekkor a törökök felrobbantották az egyik bástyát, szörnyű tűzvészt okozva. Az utolsó ostrom kivédésére esélye sem volt a maroknyi életben maradott védőnek, ezért kitörtek a várból, lekaszabolták akit elértek és valamennyien hősi halált haltak. A hosszú ostrom alatt a császári sereg Győrnél várakozott tétlenül, mert csak Bécs védelmére gondoltak.

  Márk Éva