Évfordulók augusztus 5-én

2014.08.04 16:47

   Augusztus 5.  Egyházi ünnep Havas Boldogasszony tiszteletére. A legenda szerint a IV.század közepén egy gazdag római patrícius és felesége úgy döntött, hogy a vagyonukat Máriának ajánlják föl. Álmukban megjelent a Szent Szűz és azt mondta nekik, hogy templomot építtessenek azon a helyen, amit másnap hó borít. Így cselekedtek, felépítették a Havas Boldogasszony bazilikát. A fenti dátum a felszentelés évfordulója.

1348. augusztus 5-én I. (Nagy) Lajos magyar király a dalmát tengerpart visszaszerzéséért kezdett sikertelen háború után fegyverszünetet kötött Velencével, hogy minden figyelmét Nápolyra fordíthassa, ahol meggyilkolták öccsét, András herceget. A megegyezés egyik haszna, hogy a nápolyi hadjáratra hajóval vihette seregét az Adrián.

1813. augusztus 5-én született Ivar Andreas Aasen norvég költő, nyelvtudós, a norvég művelődéstörténet egyik legnagyobb alakja. Parasztcsalád nyolcadik, korán árvaságra jutott gyermeke volt. Bár sokat kellett dolgoznia a gazdaságban, minden szabad percét olvasással töltötte, amire felfigyelve a plébános oktatni kezdte. Élete fő célja az eldánosodott nyelv megújítása volt. Ő alapozta meg a nynorsk nyelvet, melyet ma kb. egymillió norvég beszél.

1963. augusztus 5-én három atomhatalom - USA, Szu.,Nagy Britannia - aláírta az atomcsend egyezményt.Franciaország és Kína nem csatlakozott a szerződéshez, de beleegyeztek a fegyverzet-ellenőrzésbe. Az enyhülést az előző évi kubai válság okozta stressz hozta meg.

Márk Éva