Évfordulók augusztus 4-én

2015.08.03 14:41

  Augusztus 4. Domonkos napja. A név jelentése: az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt. E hónap hatodik napján halt meg a név legismertebb viselője, az 1234-ben szentté avatott rendalapító, Szent DOMONKOS.

  1306. augusztus 4-én halt meg az Árpád-ház kihalását követő hatalmi harcok egyik trónkövetelője, IV. BÉLA ükunokája, II.Vencel cseh király fia, akit 1301-ben János kalocsai érsek LÁSZLÓ néven királlyá koronázott. Valamivel korábban azonban az esztergomi érsek Anjou CAROBERTÓT, V. István dédunokáját, a későbbi I. Károlyt koronázta meg ideiglenes koronával. A pápa az Anjou-jelölte támogatta, és a főpapok nem mertek vele szembehelyezkedni. Apja hazavitte a nehéz helyzetbe került fiatal Vencel-Lászlót, és tovább adta a koronát a harmadik trónkövetelőnek, IV. Béla unokájának, Wittelsbach Ottónak (akinek anyja Erzsébet Árpád-házi hercegnő volt), aki nagyapja tiszteletére az V. Béla uralkodói nevet vette fel, de uralma rövid volt, és csak az ország kis részére terjedt ki. VENCEL-LÁSZLÓT léha, komolytalan ifjúnak írták le, akit nem érdekelt országa sorsa, fiatal cseh nemesekkel múlatta rövidre szabott idejét, míg a fenti időpontban - vélhetően egyike e fiataloknak - egy italozós éjszakán megölte. III. Vencel, cseh nevén Vaclav , mindössze 16 évet élt, s vele kihalt  Premysl-dinasztia.

  1859. augusztus 4-én halt meg KNUT HAMSUN Nobel-díjas norvég író, akit VII. Haakon király (1872- 1957) Norvégia lelkének nevezett. Nagy tisztelője volt a német kultúrának, szimpatizált a nácizmussal és szorgalmazta az eszme norvégiai térhódítását.

  Márk Éva