Évfordulók augusztus 4-én

2014.08.03 17:00

 909. augusztus 4-én portyázó magyarok első ízben támadtak sváb területre. Sok foglyot ejtettek, elpusztították Freising városát, felgyújtották két templomát is. A hazatérő csapatokra a Rott folyónál vereséget mért Arnulf bajor herceg serege.

1306. augusztus 4-én halt meg az Árpád-ház kihalását követő hatalmi harcok egyik trónkövetelője, IV. Béla ükunokája, II. Vencel cseh király fia, akit 1301. augusztus 27-én János kalocsai érsek koronázott királlyá a Szent Koronával Székesfehérvárott, László néven. Valamivel korábban az esztergomi érsek viszont Anjou Carobertot, V. István dédunokáját, a későbbi I. Károlyt koronázta meg ideiglenes koronával. VIII. Bonifác pápa az Anjou jelöltet támogatta, s a főpapok nem mertek vele szembehelyezkedni, így Vencel-László helyzete egyre bizonytalanabb lett. Apja 1304-ben hazavitte a fiút, majd hamarosan meghalt, így a herceg lett a cseh király, a magyar koronát pedig átadta a harmadik jelöltnek, IV. Béla unokájának, Wittelsbach Ottónak, aki nagyapja tiszteletére az V. Béla uralkodói nevet vette fel. Uralma rövid volt, s csak az ország kis részére terjedt ki. Vencel-Lászlót léha, komolytalan ifjúnak írták le, akit nem érdekelt országa sorsa, fiatal cseh nemesekkel múlatta az időt, míg a fenti időpontban - vélhetően egyike e fiataloknak - egy italozós éjszakán megölte. III. Vencel (cseh nevén Vaclav) mindössze 16 évet élt, s vele kihalt a Premysl-dinasztia.

1912. augusztus 4-én született Raoul Wallenberg gazdag és előkelő svéd családban. A jólétet, a biztonságot kockáztatta amikor diplomataként Budapesten minden lehetőséget kihasználva mentett annyi pusztulásra ítélt embert, amennyit csak bírt. A Vöröskereszttel, más független államok diplomatáival és magyar segítőkkel összefogva a védett "svéd házakban", a híres Schutzpasst (védlevél) felhasználásával sokezer zsidó származású embert mentett meg az elhurcolástól. Önként ment a szovjetekhez, hogy sürgesse a gettók felszabadítását. Letartóztatásáról, későbbi sorsáról és haláláról máig nincs pontos információ.

Márk Éva