Évfordulók augusztus 31-én

2015.08.30 10:34

 A NAP IDÉZETE:  "A bölcsesség emberének ott kell tartózkodnia, ahol a bolondok a legnagyobb számban fordulnak elő, hogy elítélje és megrója balgaságukat."

DIOGENÉSZ, görög cinikus filozófus, ie. IV.sz.

Augusztus 31. ERIKA napja, az Erik női párja, nemcsak a nyugati kultúrában, de Japánban is gyakori név. Jeles viselője világhírű operaénekesnőnk, a koloratúrszoprán MIKLÓSA ERIKA, aki a világ valamennyi számottevő operaházában énekelt már. Különösen nevezetes Mozart operájának Éj királynője szerepében, állandó vendége a New York-i Metropolitan-nek.

1235. augusztus 31-én IX. Gergely pápa ismételten biztosította II. ENDRE magyar királyt, hogy a Szentszék meghatalmazása nélkül őt és rokonait nem közösíthetik ki. Egyúttal engedélyezte, hogy a két évvel korábbi beregi egyezményben vállalt tízezer márka kárpótlást a csanádi püspök felé évi ezer márkás részletekben tíz év alatt fizetheti ki.

1290. augusztus 31. I. (Habsburg) RUDOLF német király, aki 14 évvel korábban IV. (Kun) László hathatós támogatásával megszerezte Ottokár cseh királytól az osztrák hercegséget, a fenti napon hűbérül adományozta fiának Magyarországot, arra hivatkozva, hogy a tatárjárás idején IV. Béla felajánlotta országát II. Frigyes német királynak, német-római császárnak.

1484. augusztus 31-én készült el Anton Koberger nürnbergi nyomdájában a Szent István által alapított esztergomi egyházmegye misekönyve.

1990. augusztus 31-én kötötte meg az NDK és az NSZK a két német állam újraegyesítéséről szóló szerződést.

  Márk Éva