Évfordulók augusztus 24-én

2015.08.23 01:52

A NAP IDÉZETE

"A kőbalta óta az ember még nem hozott létre olyan eszközt, amelyet csak békés célokra lehetne használni." ALMÁR IVÁN csillagász, űrkutató, a fizikai tudományok doktora.

Augusztus 24. BERTALAN napja. Az arámi eredetű név jelentése Talmai fia (Bar Talmaj), ez volt a neve a 12 apostol egyikének, akit János evangéliuma Nátánelnek nevez. Inkább apokrif iratok emlékeznek meg róla, az Újszövetség csak röviden. Legendája szerint Örményországban hirdette az evangéliumot, ott vált vértanúvá, megnyúzták majd lefejezték. Története egy PÉCSI mondát ihletett, mely szerint a törökök egy remete-kápolna kincseit követelték Bertalan baráttól, aki semmi kínzásra nem árulta el a rejtekhelyet. Ekkor a törökök elevenen megnyúzták, bőrét a karjára tették, majd elengedték. A barát elérte a kápolnát, ott összeesett és meghalt, amitől a törökök olyannyira megrémültek, hogy többé a kápolna közelébe se mentek.

79. augusztus 24-én kezdődött az ókor egyik legsúlyosabb katasztrófája, a Vezuv kitörése, amely elpusztította Popejit, Herculaneumot és Stabiaet. Az eseményről ifjabb PLINIUS adott részletes leírást. A XVIII.században megindult ásatások csodálatosan épen maradt emlékeket szabadítottak ki a láva- és hamuréteg alól, amelyek betekintést adnak az ókori rómaiak mindennapjaiba.

1572. augusztus 24-re virradó éjszakán IX.KÁROLY (a hagyomány szerint inkább az anyakirályné, Medici Katalin) utasítására lemészároltak számos Párizsban tartózkodó hugenottát (francia kálvinistákat). A tömeggyilkosságra úgy kerülhetett sor, hogy a király nővérének esküvőjére nagy számban jelentek meg gazdag és befolyásos hugenotta urak, bízva a király türelmi rendeleteiben, melyeket négy nappal későbbi Deklarációjában álságos módon megerősített, mondván mindig is szándékában állt megőrizni és betartani azokat. A gyilkosságok vidékre is kiterjedtek. Az áldozatok száma ismeretlen, különböző becslések szerint a hónapokig elhúzódó eseménysorozat 5 és 30 ezer közötti áldozatot követelt.

1838. augusztus 24-én halt meg KÖLCSEY FERENC, a reformkor egyik legjelentősebb egyénisége.

Bővebben olvashatnak róla Topor István honlapunkon megjelent tanulmányában:  korok.webnode.hu/products/kolcsey-ferenc-elete-es-vegrendeletenek-tortenete/

Márk Éva