Évfordulók augusztus 24-én

2014.08.23 15:07

  79. augusztus 24-én kezdődött az ókor egyik legsúlyosabb katasztrófája, a Vezuv kitörése, amely elpusztította Pompejit, Herculaneumot és Stabiaet. Az eseményről ifjabb Plinius adott részletes leírást. A XVIII. sz.-ban megindult ásatások csodálatosan épen maradt emlékeket szabadítottak ki a láva- és hamuréteg alól, amelyek betekintést adnak az ókorban élt rómaiak mindennapjaiba.

1572. augusztus 24-re virradó éjszakán kezdődött a franciaországi vallásháborúk legvéresebb epizódja, amikor IX. Károly ( ill.a hagyomány szerint az anyakirályné, Medici Katalin ) utasítására lemészároltak számos Párizsban tartózkodó hugenottát, azaz francia kálvinistát. A tömeggyilkosságra úgy kerülhetett sor, hogy a protestáns Navarrai Henrik és a király nővérének esküvőjére nagy számban jelentek meg gazdag és befolyásos hugenották, bízva a király türelmi rendeletében, melyet álságos módon 4 nappal későbbi Deklarációjában megerősített, mondván, mindig is szándékában állt megőrizni és betartani azokat. A gyilkosságok vidékre is átterjedtek. Az áldozatok száma ismeretlen, a becslések 5000 és 30 000 közötti elpusztított emberről szólnak.

1838. augusztus 24-én halt meg Kölcsey Ferenc a Himnusz költője, a reformkor egyik legjelentősebb egyénisége. "Kölcsey Ferenc élete és végrendeletének története" címmel Topor István kiváló tanulmánya olvasható honlapunkon itt:korok.webnode.hu/products/kolcsey-ferenc-elete-es-vegrendeletenek-tortenete/

1950. augusztus 24-én halt meg Ernst Wiechert német író, aki hangosan kimondott náciellenessége miatt vittek koncentrációs táborba, melynek borzalmairól az elsők között számolt be 1945-ben megjelent Halálerdő c. könyvében.

Márk Éva