Évfordulók augusztus 23-án

2015.08.22 09:33

  A NAP IDÉZETE

 "Ha egyes emberek bejelentik, hogy megvalósítják a földi paradicsomot, nagyon óvatosnak kell lenni, mert majdnem mindig pokol lesz belőle." FRANCOIS LERORD - francia író, pszichiáter.

ÉVFORDULÓK

 476. augusztus 23-án a germán ODOAKERT Róma királyává kiáltotta ki a főleg germánokból álló római sereg. Ezzel - és az utolsó római császár, a tizenöt éves ROMULUS AUGUSTULUS bukásával - végleg széthullott a Nyugat-Római Birodalom. Odoaker uralmának a keleti gót THEODORIK vetett véget, miután Iáliába betörve többször is legyőzte a királyt. Egyezséget kötöttek ugyan, de 493-ban egy lakoma során Theodorik meggyilkoltatta az ellenlábasának vélt Odoakert.

1858. augusztus 23-án halt meg REGULY ANTAL nyelvész, etnográfus, Zirc szülötte.

A város méltó emléket állított neki az apátság épületében, a Reguly Antal Műemlékkönyvtárban. Minden arra járónak ajánlom megtekintését! A finnugor népek világát kutatta a magyar nyelvvel való rokonság megfejtésének érdekében. Sok viszontagság árán jutott el a finnek, lappok, votjákok, vogulok, baskirok és csuvasok közé, a török-csuvas nyelvet is tanulmányozva. Nagyon értékes nyelvészeti és néprajzi adatokat gyűjtött, amit korai halála miatt (csak 39 évet élt) ő maga már nem dolgozhatott fel.

1940. augusztus 23-án nyitották meg a zalai olajmező I. számú kútját Lovásziban, amely az ország kőolajtermelésének közel 70%-át adta. A kőolajmező jelentős szerepet játszott a II. világháború végóráinak magyarországi pusztításaiban, mivel ez volt a németek utolsó olajforrása, amit bármi áron védeni akartak.

1989. augusztus 23-án mintegy 650 km hosszú élőlánccal kétmilliónyi baltikumi szovjet állampolgár emlékezett meg a Hitler és Sztálin közötti megnemtámadási szerződésről (Molotov-Ribbentropp paktum), függetlenségüket visszakövetelve, melyet Moszkva mereven elutasított. 1990/91-ben azonban mindhárom ország parlamentje kikiáltotta a függetlenségét.

Márk Éva