Évfordulók augusztus 2-án

2014.08.01 18:07

1287. augusztus 2-án a bíborosok kollégiuma felszólítottaLadomér esztergomi érseket, hogy szabadítsa ki  Erzsébet királynét, IV. László feleségét. Erzsébet (Anjou Izabella) nápolyi királyi hercegnő 9 évesen került Magyarországra, s még azévben házasságot kötöttek. Szerencsétlen házasság lett belőle, végül Kun László egy éven át a margitszigeti kolostorba záratta, s csak az érsek közbenjárására engedte Esztergomba. Férje halála után elhagyta az országot. Többé nem ment férjhez, domonkos apáca lett.

1814. augusztus 2-án született Tavasi (Teichengaber) Lajos, a modern magyar pedagógia egyik megalapozója, a szabadságharc honvédszázadosa, akit fogságba esése után közlegényként Itáliába küldtek. Hamarosan egy tábornok fiának nevelője lett. Elbocsátása után Bánffy Miklósnál nevelősködött, majd 1855-től folytatta pedagógusi pályáját az iglói evangélikus gimnáziumban. A neveléstörténet egyik legnagyobb alakjának, a svájci Pestalozzi nézeteit vallotta magáénak. Magyarországon újdonságnak számító gyakorlatot vezetett be: súly fektetett a testmozgásra, az önképzőkörök kialakítására, a jól felszerelt könyvtárakra. Ő alapította és szerkesztette az első magyar nyelvű pedagógiai szakfolyóiratot.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka 3-4000 cigányembert mészároltak le Auswitzban. A Cigány Világszövetség határozata alapján 1972 óta világszerte megemlékeznek a roma holokausztról, saját nyelvükön a Pharrajimosról.

Márk Éva