Évfordulók augusztus 12-én

2015.08.12 20:39

 

Augusztus 13. IPOLY napja. A név a görög mitológiából ismert Hippolütosz latinos alakjából, a Hippolitból magyarosodott.
1143. augusztus 13-án halt meg az ortodox egyházban szentként tisztelt EIRÉNÉ, Szent László magyar király leánya, PIROSKA.
1818. augusztus 13-án született HAAN LAJOS lelkész, történetíró. Lelkész apja hivatalában régi krónikák és anyakönyvek között kutakodott, a templomjáró öregeket faggatta a múltról. A szabadságharcban tábori lelkészként szolgált. Gyülekezetének énekkönyvet szerkesztett, szívügye volt az iskolázás, a szociális ügyek. Feldolgozta a csabai szlovákság nyelvét, szokásait, népviseletét, és mindvégig kiállt a magyarok és szlovákok békés egymás mellett élésének ügyéért.
1849. augusztus 13. A világosi fegyverletétel napja. Kossuth két nappal korábbi lemondásával a teljhatalmat Görgeyre ruházta, aki a további hiábavaló vérontás elkerülésére Rügiger orosz tábornok előtt letette a fegyvert. Európa két legnagyobb hadseregével szemben a maradék harmincezres magyar seregnek nem volt esélye, Görgey csak az oroszok ill. az osztrákok előtti meghódolás között választhatott, ám hiába kapitulált az oroszok előtt, ez sem védte meg a magyarságot az osztrák megtorlástól.
1961. augusztus 13-án kezdődött a berlini fal - hivatalos NDK-beli neve szerint az "Antifasiszta Védősánc" - építése.
Márk Éva