Évfordulók április 8-án

2015.04.07 15:58

   ÁPRILIS 8. DÉNES napja. A név a görög Dionüszoszból származik, a gyakori magyar Gyenes családnév is ebből ered. Jelentése Dionüszosznak, azaz a bor és szőlő istenének ajánlott. Ez a nap a japánok egyik nevezetes ünnepe, ekkor, Budha születésnapjára emlékezve tartják a Virágfesztivált, amely a Gonosz elűzését szolgálja.

   217. április 8-án halt meg Lucius Septimius Bassianus, ismert nevén CARACALLA római császár, aki nem volt a római jellem mintaképe: gyanúba keveredett apja méreg okozta halála kapcsán, öccsét, aki társcsászár volt megölette, sőt annak híveit is, állítólag mintegy 20 ezer embert. Katonai képességeit rablóhadjáratokban kamatoztatta. Római jogot adományozott a tartományok lakóinak, de nem azért mert egyenlőnek tekintette őket a rómaiakkal, hanem hogy az addigi adókon felül a polgárok terheit is fizessék. Hat évi uralkodás után, 29 éves korában gyilkolta meg egyik embere.

  1143. április 8-tól ült Bizánc trónján a hódításairól ismert császár I. MANUEL, Szent EIRÉNÉ (Árpád-házi Piroska) fia, SZENT LÁSZLÓ unokája.

  1817. április 8-án született LABORFALVI RÓZA korának ünnepelt színésznője, JÓKAI MÓR felesége. Közismert találkozásuk története: 1848. március 15-én Laborfalvi Róza tűzött kokárdát a nála nyolc évvel fiatalabb férfi kabátjára, akivel még abban az évben összeházasodtak.

  1932. április 8-án született ANTALL JÓZSEF, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök. Az ELTE bölcsészkarán szerzett tanári diplomát, majd könyvtárosit és muzeológusit is, de valójában mindig politikus akart lenni. Részt vállalt '56 eseményeiben, ezért eltiltották a pedagógusi pályától. CSOÓRI SÁNDOR hívta az MDF-be, amelynek elnöke lett, majd a megnyert 1990-es választások után miniszterelnök. Három évvel később súlyos betegségben hunyt el.

Márk Éva