Évfordulók április 5-én

2014.04.04 18:05

1242. április 5-én zajlott le a jégcsata néven is elhíresült Csúd-tavi ütközet. A római katolikusok által a keleti egyházhoz tartozó keresztények és a még pogány népek ellen hirdetett keresztes hadjárat azonban csúfos kudarcba fulladt. A Teuton Lovagrend nagymestere, Dorpati Hermann vezette keresztes had ellen Alekszandr Nyevszkij herceg vette fel a küzdelmet. Gyors és kegyetlen csatában vereséget mért a keresztesekre. Ez a vereség véget is vetett a Novgorod és más orosz területek elleni további katolikus hadjáratoknak.

1955. április 5-én Winston Churchill brit miniszterelnök egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. A miniszterelnöki székbe az addigi külügyminiszter, Anthony Eden került.

1986. április 5-én líbiai terroristák pokolgépes támadást intéztek a nyugat-berlini La Belle diszkó ellen. A merényletben két amerikai is meghalt. Reagan amerikai elnök úgy döntött, katonai csapással leckézteti meg a Moammer Kadhafi vezette Líbiát, aki a merénylet mögött állt. A tíz nappal később megindított El Dorado Canyon hadműveletben amerikai harci gépek légitámadást intéztek Tripoli és Bengázi ellen, mintegy 45 líbiai katona és kormánytisztviselő, valamint 15 polgári személy halálát okozva. Bár Reagan lépését világszerte elítélték, népszerűsége hirtelen megnőtt odahaza. Csakhogy a támadást sértetlenül megúszó, ám négyéves nevelt lányát elveszítő Kadhafi szintén megerősödve került ki a konfliktusból. A közkeletű vélekedés szerint a támadásokat megtorolandó adott utasításokat Kadhafi a Pan Am 103-a repülőjárat elleni merényletre. Az akciót 1988. december 21-én hajtották végre.  A Londonból felszálló Boeing Skócia felé vette az irányt. Néhány másodperccel azután, hogy a gép parancsnoka engedélyt kért az óceán feletti repülésre,  elementáris
erejű robbantás szedte darabokra a gépet. A maradványok a skóciai Lockerbie-re zuhantak, a Richter-skálán mért 1,6-es erősségű földrengést előidézve; a roncsok mindent letaroltak, ami az útjukba került. A katasztrófának négy magyar állampolgár, a háromtagú váci Roller család és egy budapesti asszony is áldozatul esett.

Topor István