Évfordulók április 27-én

2014.04.26 09:17

1521. április 27-én esett el a benszülöttekkel vívott harcban a Fülöp-szigetnél Fernao Magalhaes (Magellán) portugál utazó. Megmaradt legénysége Afrikát megkerülve 1522-ben ért Spanyolországba, ezzel bizonyossá vált, hogy a Föld gömbölyű és létezik az egységes világtenger.

1686. április 27-én negyvenhét napos hiábavaló ostrom után a császári-királyi csapatok elvonultak a Zrínyi Ilona által védett Munkács alól. 1685. november 5. óta, amikor Szádvár és Regéc kuruc őrsége kaput nyitott Caprara generális csapatai előtt, Munkácson kívül egyetlen vár sem maradt Thököly híveinek a kezén. Közel két évi hősies küzdelem után adta föl Zrínyi Ilona a várat. Az Európa-szerte ünnepelt várvédő nagyasszonyról bővebben olvashatnak itt:korok.webnode.hu/products/feher-liliom-fekete-gyaszban-zrinyi-ilona1/

1773. április 27-én adták ki Angliában az ún. teatörvényt, melynek célja a Brit Kelet-indiai Társaság csődtől való megmentése volt. Az amerikai kereskedők a "bostoni teadélután" néven elhíresült akcióval válaszoltak, mely során az angol kereskedőhajók 342 teásládáját dobták a tengerbe az indiánnak öltözött észak-amerikai "gyarmatiak".

1887. április 27-én halt meg Alfred Reumont német diplomata, történetíró. Műveiben főleg Itália történetével foglalkozott. Írt többek közt Michelangeloról, Celliniről, Medici Katalinról.

1902. április 27-én halt meg nemeskéri Kiss Miklós honvéd ezredes. A harcok során részt vett Jellasics üldözésében, a schwehati csatában, a budai vár ostromában. A latinul, németül, franciául, angolul, olaszul és spanyolul beszélő 28 éves tiszt diplomáciai megbízásokat is kapott a kormánytól. Egy ilyen út során érte a hír a szabadságharc leveréséről, így külföldön maradt, itthon pedig "in effigie" (jelképesen) felakasztották, vagyonát elkobozták. Franciaországban egy márkinőt vett feleségül. Négy gyermekük született, az első az Aladár nevet kapta. A kiegyezés után hazajött, birtokot vásárolt, ahol igen magas színvonalú gazdálkodást folytatott. Élete végéig "ezredes úrnak" kellett szólítani, mert mindvégig 48-as honvédnak tartotta magát.

MÁRK ÉVA