Évfordulók április 25-én

2015.04.24 14:24

   Április 25. MÁRK napja. A név jelentése: VÉDŐ, a határvidék és a természet védője. E napon a Tiszántúlon a katolikus papok megáldották a vetést. A leendő termésből az asszonyok imakönyvük lapjai közé tettek, a férfiak pedig a kalapjuk mellé tűztek belőle. Ez volt a búzaszentelés napja, ilyenkor pl. a Szeged környéki parasztok nem fogtak semmiféle mezei munkába.

  1077. április 25-én halt meg I. GÉZA király, I. Béla fia, Vazul (más forrásokban Szár László) unokája, Géza fejedelem öccsének, Mihálynak a dédunokája. Nehéz időben, az Árpádok közt is gyakran előforduló testvérharcok idején élt, majd került hatalomra. Keresztény neve MAGNUS volt, de a pogány Géza néven koronázták meg. "Papkirályként" uralkodott (Koszta László történész), hajlott az aszkétizmusra. Karaktere alapján nagy király lehetett volna, ha nem hal meg három évi uralkodás után alig 33 évesen. Megkezdett életművét öccse, I. (Szent) LÁSZLÓ végezte be.

  1512. április 25-én buktatta meg apját, II. Bajazidot I. (Vitéz v. Rettenetes) SZELIM. korok.webnode.hu/products/i-szelim-a-kegyetlen1/ A trónt elfoglalva megölette fivéreit és unokatestvéreit. Hódító politikája főleg kelet felé irányult. Az ő fia volt I (Nagy) SZULEJMÁN, akinek életcélja volt a Habsburg-ház erejének megtörése, Bécs eléréséhez azonban előbb Magyarországon kellett átgázolnia. A szultáni ambíció eredménye a 150 éves megszállás lett.

  1719. április 25-én jelent meg az első angol regényként számon tartott Robinson Crusoe, DANIEL DEFOE (1659/61?-1731.ápr. 24.) műve. A szerző egyik érdekes jellemzője, hogy 198 írói álnevet használt.

  1992. április 25-én zajlott a HARAG NAPJA Torgyán József szervezésében. Az FKgP populista, kiváló szónok frakcióvezetője pártja parlamenti csoportján belül kisebbségben maradt radikális követelései miatt, ("Az Antall kormány mondjon le!" - ez később, Horn Gyulával kapcsolatban máig használt vicces kiszólás lett: monnyonle!). Amikor Torgyán érzékelte a "harag napja" elnevezés negatív fogadtatását, a LEHETŐSÉGEK NAPJÁVÁ változtatta, melyre százezer tüntetőt várt, akiknek 23 különvonatot rendeltek. A Torgyán szerint 200-250 ezer résztvevőt a rendőrség 10-12 ezerre becsülte. Antall demagógnak és teljesíthetetlennek nevezte a követeléseket, s vele egyetértve elítélte a rendezvényt CSURKA ISTVÁN is. Torgyán tevékenysége felbomlasztotta a Kisgazda Pártot, amely azóta sem játszik szerepet a magyar politikai életben.

MÁRK ÉVA