Évfordulók április 19-én

2014.04.18 17:45

 Április 19.             A FOKHAGYMA VILÁGNAPJA

Bármilyen hihetetlen, ilyen is van! Nem sikerült utána járnom mikor és miért nyerte el a megtisztelő Világnap címet ez a rendkívül hasznos, ámde nehéz szagú növény. Az Egészség és Életmód c. magazin szerint tudósok kimutatták, hogy az egészségőrző fokhagyma leheleten, bőrön és izzadságban is jelentkező kellemetlen szagát kiválóan semlegesíti a tej. Minél zsírosabb a tej, annál biztosabb a pozitív hatás.

   A téma annyiban minősíthető honlapunkhoz illőnek, hogy a fokhagymát már az ókortól, sőt valószínüleg az ember megjelenése óta gyógynövényként ismerjük.

1793. április 19-én született Habsburg-Lotharingiai Ferdinánd, e néven ötödikként magyar király, elsőként osztrák császár, I. Ferenc fia. Nővére, Mária Lujza Franciaország császárnéja lett. Fivére, Ferenc Károly főherceg volt Ferenc József, a későbbi király apja. Tizenketten voltak testvérek, közülük heten nőttek föl, kettejük súlyosan szellemi fogyatékos volt. Őt magát is annak tartották, holott hibátlanul beszélt németül, magyarul, csehül, olaszul, franciául és horvátul, továbbá több hangszeren játszott tehetségesen. Jóindulatú, befolyásolható ember volt, mindig annak adott igazat, akivel utoljára beszélt. Gyakorlatilag Metternich uralkodott helyette 1848. december 2-ig, amikor fivére javára lemondott, aki viszont Ferenc Józsefnek engedte át a trónt. Állítólag a magyarokkal szembeni engedékenysége miatt állították félre. Prágában halt meg 82 évesen.

1828. április 19-én született Zsolnay Vilmos jómódú pécsi kereskedőcsalád második fiaként. Ő örökölte apja boltját, amit hamarosan nagyáruházzá fejlesztett, majd átvette bátyja fazekasműhelyét, ahol a kerámiaipar valamennyi ágával foglalkozni kezdett, végül a dísz- és luxusáru gyártása mellett döntött. Az 1878-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert és a Francia Becsületrenddel is kitüntették. Az általa kifejlesztett pirogránit díszít sok neves épületet, köztük az Országházat. Az 1890-es években dolgozta ki a fémfényű mázat, az eozint, előbb piros, majd többféle színben. 1900. március 23-án halt meg Pécsett.

2005. április 19-én választotta a konklávé II. János Pál utódául Ratzinger német bíborost, aki a XVI. Benedek nevet vette föl.

MÁRK ÉVA