Évfordulók április 1-jén

2014.04.01 17:47

Április 1. A tréfák, beugratások, közkeletűen a bolondok napja. Eredetéről csak találgatások vannak, így lehet pl. a római szaturnáliák utóda, vagy a tavasz beköszöntét ünneplő kelta népszokásé, de magyarázzák francia eredettel is. Eszerint IX. Károly francia király 1564-ben április 1-jéről január 1-jére helyezte újév napját, így a korábban kölcsönös ajándékozással ünnepelt április 1. lassan bolondozássá alakult.
1579. április 1-jén Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király megalapította a Vilniusi Egyetemet. Az uralkodóról honlapunk Erdély fejedelmei c.sorozatában olvashatnak. A cikk ide kattintva is elérhető!
1859. április 1-jén született Vikár Béla etnográfus, műfordító, az MTA tagja. Gyűjtött népdal szövegeket, népmeséket, Európában először ő rögzített fonográfon népdalokat, melyeket aztán Bartók Béla jegyzett le (Vikár nem tudott kottát írni). Finn, francia, német,angol, grúz, észt és norvég nyelvekből fordított, legismertebb munkája a finn népi eposz, a Kalevala magyarra ültetése.
1881. április 1-jén született Octavian Goga román költő, publicista, antiszemita politikus, az erdélyi románok egyik vezetője a nemzeti egyenjogúságért folytatott harcban (emiatt a magyar hatóságok le is tartóztatták). Budapesten szerzett filológus diplomát. Hetilapot, folyóiratot szerkesztett, költőként a korabeli szociális és népnemzeti törekvések aktív harcosa volt. Amíg liberális elveket vallott addig jó barátságban voltak Ady Endrével, de ahogy egyre inkább jobbra tolódott a barátság megyszünt. Ady halála után megvette Csinszkától a csucsai kastélyt, ahol ma az ő emlékmúzeuma mellett Ady és Csinszka emlékszobája is látogatható. Államtitkárként, miniszterként vett részt a román politikai életben, három hónapig miniszterelnök is volt, ezalatt több zsidótörvény született. Románra fordította többek közt Madách: Az ember tragédiáját, Petőfi több költeményét és Hitler Mein Kamfját. A Nyugat 1913. 10. számában jelent meg Ady írása Goga Oktávián vádjai címmel, benne egy sokatmondó sorral: "... a román zsidógyűlölet majdnem bizáncian szép."
1991. április 1-jén megszűnt a Varsói Szerződés szervezete.
Márk Éva