Elhunyt Neil Amstrong asztronauta, a Hold meghódítója

2012.08.26 19:33

Augusztus 25-én, 82 éves korában elhunyt Neil Amstrong, aki az Apollo-11 legénységének parancsnokaként első emberként lépett a Hold felszínére.

Neil Armstrong a koreai háborúban volt vadászpilóta, később berepülőpilóta lett. Gyémántkoszorús vitorlázórepülő is volt. Az asztronautákat kiképző programba 1962-ben vonták be.

1966-ban a Gemini-8 fedélzetén tette első űrbeli útját. A NASA 1969-ben döntött úgy, hogy ő lesz az első, aki a Holdra lép. 1969. július 20-án első emberként Amstrong lépett először a Hold felszínére. Neil Armstrong ekkor tette két elhíresült mondatát. Az első, a közismert “Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek”. A másik rejtélyes kijelentése, amit a NASA emberei sem tudtak évekig megfejteni a következő volt: “Good luck Mr. Gorsky – vagyis: Sok szerencsét Gorsky úr!”

A holdutazást követően sok éven keresztül próbálták meg Amstrongtól megtudni a titokzatos mondat hátterét, ő azonban csak mosolygott, de választ nem adott. 1995. július 5-én Tampa Bay-ben egy beszélgetés során egy riporter ismét előhozta Armstrongnak a 26 éves kérdést, aki ezúttal válaszolt. Ugyanis Mr. Gorsky addigra meghalt, és Neil Armstrong úgy érezte, hogy most már felelhet a kérdésre.

Gyerekkorában egyszer egy barátjával baseballt játszott a hátsó kertben. A barátja egy labdát úgy ütött meg, hogy az a szomszédok hálószobájának ablaka előtt landolt. A szomszédokat Mr. és Mrs. Gorsky-nak hívták. Ahogy lehajolt, hogy felvegye a labdát, a fiatal Armstrong hallotta Mrs. Gorsky-t, amint ezt kiabálja a férjének: “Orális szex! Orális szexet akarsz?! Majd akkor fogsz orális szexet kapni, ha a szomszéd gyerek a Holdon sétál!”

A holdraszállás Armstrong utolsó űrutazása is volt. 1970-től a NASA központjában kapott vezetői pozíciót. Szakterülete a légi- és űrbalesetek elemzése volt. Szakértőként közreműködött az Apollo-13 és a Challenger katasztrófájának kivizsgálásában. Miután a NASA-tól kilépett a Cincinnati Egyetemen a mérnöktudományok professzora lett, és több cégnél töltött be vezetői pozíciót, a politikai életben azonban nem vállalt szerepet. Miután 1994-ben megtudta, hogy aláírását pénzért árulták, nem adott több autogramot.