A Wright fivérek - talán valaki megelőzte őket?

2013.03.14 15:41

John Brown ausztrál repüléstörténész azzal az általa tényként kezelt elmélettel állt elő, hogy talán nem is a Wright fivérek emelkedtek először a magasba kezdetleges, motor meghajtású repülőgépükkel. Bizonyítékként egy fényképet is felmutatott.

Elmélete alapján két évvel Orville és Wilbur Wright repülését megelőzve, 1901. augusztus 14-én a Bajorországból kivándorló Gustav Whitehead nem csak, hogy pár másodpercre (a Wright fívérek 59 másodpercet repültek) emelkedett el a föld szintjétől, hanem 2400 métert megtéve túl is szárnyalta a Wright fivérek teljesítményét (ők csupán 259 métert repültek). A publikált adatok alapján Whitehead Condor elnevezésű masinájával végrehajtott első repülése szinte minden tekintetben felülmúlta a Wright fivérek első útját. A Condor 15 méteres átlagmagasságban repült, míg a Kitty Hawk csak 10 méteren haladt.
Az ausztrál történész egyetlen kézzel fogható bizonyítéka egy a repülést igazoló fénykép lenne, amely nagy balszerencséjére azonban olyannyira homályos, hogy alig lehet kivenni belőle valamit. Brown annak a 4 újságírónak a vallomására is hivatkozik, akik 1901-ben még eredeti minőségében csodálhatták meg azt a fényképet, amely talán az emberiség első elrugaszkodását örökíti meg. Más történészek nem osztják ilyen egyhangúan John Brown álláspontját, amely ezáltal nem lelt széleskörű elfogadásra.

Whitehead munkássága eddig sem volt ismeretlen a nagyközönség előtt, azonban szerepe erősen vitatott. Bármi is legyen a pontos igazság, a Wright fivérek munkássága nyitotta meg az emberiség számára a repülés nagyszerű világát. Ők indították el azt a fejlődési láncolatot, amelynek végén ott állnak a mai modern, sugárhajtású repülőgépek. Ezt az érdemet pedig senki sem veheti el tőlük.

 

Írta: Tóth Tibor

 

Források:

  • https://news.discovery.com/history/us-history/wright-brothers-flew-after-whitehead-1303131.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Wright_brothers