A dáko-román folytonosságra találtak régészeti bizonyítékot?

2012.08.06 16:13

A Nagylak és Nagyszeben között épülő dél-erdélyi autópálya nyomvonalán zajló régészeti feltárások során román és külföldi régészek rendkívül gazdag leleteket tártak fel. Többek között római és görög pénzérmékre és számos kelta emlékre bukkantak rá az archeológusok.

Az erdélyi régióban egyedülálló az a lelet, amely egy halottaskocsi vasból készült kicsinyített másolata. Az erdélyi régióban ugyan valóban egyedülálló a lelet, de kelta kocsira pár hete Magyarországon is rábukkantak. Erről honlapunk Hírek rovatában július 26-án már beszámoltunk. 

Az egykor Európa nagy részét benépesítő kelták ugyanakkor az erdélyi ásatáson előkerült vasmásolat tanúsága szerint nemcsak kétkerekű harci szekereket használtak. Ez a kisebb másolat ugyanis egy négykerekű változatról készült.

Az ásatást vezető román régész, Sabin Luca szerint egy Kr.e. 3-2. századi bronzkori település feltárása közben akadtak a leletre, amely szerinte őseik első megtelepülésével hozható összefüggésbe. Ezzel Sabin Luca a dákokra, illetve a dáko-román folytonosság elméletére utalt. A dáko-román elmélet szerint a románok elődei, a kelták előbb romanizálódtak, római nyelvűvé váltak, majd ez a népesség megszakítás nélkül élt Erdély területén az ókortól kezdve, egészen a mai Románia koráig. Ezt az elméletet a magyar régészek és történészek erősen vitatták és vitatják. Többek között Kristó Gyula, aki már 1977-78-ban leírta, hogy a dáko-román kontinuitás-elmélet azért nem lehet igaz, mert nincsenek rá adatok.

Ami bizonyosnak látszik a mostani ásatások kapcsán, hogy kelta leletről lehet szó, azokon belül is azonban egy különleges esetről. Általában ugyanis a teljes méretű kocsit szokták eltemetni a halottal együtt, a mostani leletnél azonban egy kisebb másolatról van szó. A kis másolat is azonban nyolcvan darabból állt, amelynek restaurálása három hétig tartott.

Az ásatások során feltárt leleteket restaurálják és a tervek szerint egy éven belül ki is állítják. 2013 májusában nyílhat meg a leleteket reprezentáló első tárlat.

 

Topor István

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20120806-kelta-vaskocsit-talaltak-egy-erdelyi-asatason.html