Évfordulók február 2-án

2016.02.01 14:08

  A NAP IDÉZETE: "A történelem üres lapjaira az emberiség boldog napjai vannak följegyezve." THOMAS MANN

  Február 2. Karolina napja, ami a KAROLA továbbképzése, a latin Karolus női párja.A rövidebb alak legismertebb magyar viselői: ÁGAI KAROLA Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas koloratúrszoprán operaénekesnő, a világ legnagyobb operaházainak állandó vendégszereplője; ő adta hangját MELINDÁNAK az 1974-ben Vámos László rendezésében készült kiváló Bánk bán operafilmben; CSŰRÖS KAROLA színésznő, Érdemes Művész, számos nagyszerű színpadi szerep elismert alakítója, aki országos hírnevet a férje - HORVÁTH ÁDÁM - rendezte sorozat, a "Szomszédok" Etusaként szerzett.

  Február 2. Gyertyaszentelő BOLDOGASSZONY ünnepe a katolikus egyházban annak emlékére, hogy Szűz Mária 40 nappal JÉZUS születése után e napon mutatta be gyermekét a jeruzsálemi templomban. Régi népi mondás is kötődik a naphoz: "Inkább farkas ordítson be az ablakon, minthogy kisüssön a nap." Ezt a nagyon régi időjósló hiedelmet a meteorológusoknak nem sikerült igazolni.

   962. február 2-án koronázta az első német-római császárrá II. János pápa I. (Nagy) OTTÓ német királyt. Róla bővebben: korok.webnode.hu/products/i-nagy-otto/

  1242. február 2-án kért - de nem kapott - segítséget a Szentszéktől Magyarország, mivel ezidőtájt kelt át a befagyott Dunán BATU kán, s bár a kővárakat nem tudta elfoglalni, számtalan várost és települést rombolt le, gyújtott fel, tett lakhatatlanná.

  1285. február 2. körül törtek be Vereckénél  TELEBUGA és NOGÁJ kánok, végigdúlva Északkelet-Magyarországot és az Alföldet egészen Pestig. ABA AMADÉ és BAKSA nembéli GYÖRGY sikerrel harcolt ellenük, majd távoztuk során BORSA nembéli LORÁND erdélyi vajda okozott nekik súlyos veszteséget, számos foglyot ejtve.

  1920. február 2-án halt meg SZINNYEI MERSE PÁL, aki legszebb képeit a szabadban készítette - 1873-ban leghíresebbjét, a MAJÁLIST.

  Márk Éva