Évfordulók szeptember 5-én

2015.09.04 13:55

  A NAP IDÉZETE: " Amit tehetsz csepp a tengerben, de az ad értelmet az életednek." ALBERT SCHWEITZER

  Szeptember 5. LŐRINC napja. A név latin eredetű, női párja a Laura. Szentté avatott viselője a tűzzel dolgozó emberek és az égési sérültek védőszentje. Ekkor van VIKTOR nap is, melynek jelentése: győző. Ez volt a keresztneve a mára méltatlan feledésre ítélt történész, nyelvész, író PADÁNYI VIKTORnak (1906-1963), aki Szegeden doktorált történelemből, filozófiából és magyar irodalomból, s aki életét - bár emigrációban halt meg - a magyar őstörténet kutatásának szentelte.

1905. szeptember 5-én született Budapesten ARTHUR KOESTLER (Kösztler Artúr).

Kamaszkorában családjával Bécsbe költözött, ott kezdte egyetemi tanulmányait. Lelkesítették a kommunista tanok, ezért 1932-33 között a Szovjetunióba költözött, ahol szembesült a propaganda és a valóság közti különbséggel, s elfordult az eszmétől. Kalandos ifjúkorában élt egy palesztinai kevucában (ez kisebb kollektiv település, a nagyobb neve kibuc), ahol nem tudta megszokni a nehéz munkát; tudósított a spanyol polgárháborúból, itt elfogták és halálra ítélték, de megúszta; Franciaországba ment, ahol belépett az idegenlégióba, majd megszökött. A háború után jutott el Angliába, ott kezdett írni angolul. A nyelv nem okozott neki nehézséget, mert beszélt még németűl, oroszul, franciául és héberül is.

1913. szeptember 5-én született DONÁTH FERENC politikus, agrártörténész, publicista, nemzetgyűlési és országgyűlési képviselő.

A Nagy Imre-per vádlottai: Nagy Imre, Donáth Ferenc, Gimes Miklós, Tildy Zoltán, Maléter Pál, Kopácsi Sándor, Király Béla, Szilágyi József, Jánosi Ferenc, Vásárhelyi Miklós.

A Nagy Imre körüli reformerekhez tartozott. 1951-től börtönben volt, csak Sztálin halála után rehabilitálták. Fia, Donáth László 1994-2010 között volt országgyűlési képviselő.

  Márk Éva